„Din cauza secetei, lacurile Deltei din Carpați au început să sece atât de mult încât specialiștii se tem că, în câțiva ani, rezervația naturală ar putea dispărea. În lipsa apei, sutele de specii de insecte, pești și păsări sunt condamnate la pieire. Afectată este și flora acvatică fără de care viețuitoarele nu pot trăi. Autoritățile caută acum soluții pentru revitalizarea zonei și apelează la fondurile europene”,

a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Seceta a afectat lacurile Deltei din Carpați

Odată pline de viață, lacurile Deltei din Carpați au secat aproape în totalitate. Ploile au devenit o raritate în zonă, iar afectate au fost și pârâiele care alimentau bălțile din apropierea comunei Rotbav, din județul Brașov. Fără apă suficientă, tot ecosistemul este amenințat, spun specialiștii.

Citește și: VIDEO- În lipsa zăpezii, vom rămâne fără recolte. Fermierii de tem de ce e mai rău

„Efectele secetei se văd cel mai bine aici, pe lacul 2 al Deltei din Carpați. În trecut, toată această zonă era acoperită de apă, însă din cauza lipsei precipitațiilor, nivelul a scăzut atât de mult încât atât pe margine, cât și în mijlocul lacului au apărut insule de pământ.

Mai sunt porțiuni, doar din loc în loc, unde păsările mai au apă suficientă ca să plutească”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Știrile Kanal D.

„Începând de prin septembrie n-a mai plouat aproape deloc și pârâiele pur și simplu n-au mai avut debite suficiente. Toată fauna și flora acvatică dispare, practic, parțial sau total”, a explicat Dan Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură.

De peste 40 de ani, nea Traian vine la pescuit pe malul lacurilor din Rotbav. Pescarul a observat că de la un an la altul peștii sunt tot mai mici și tot mai puțini.

„- Câți ați reușit să prindeți astăzi?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

- Vreo 6-7 cât sunt acolo.

- Micuți?

- Da.

- Cum erau înainte?

- Înainte era tot neamul de pește de la ăștia mărunți până la 10 kilograme”, a spus pescarul.

Îngrijorați de efectele pe care seceta le are asupra Deltei din Carpați sunt și alți pescari care în trecut se întorceau acasă cu zeci de kilograme de pește, după o partidă de pescuit.

„- Erau pești de 8, 10, 12 kilograme, crap, știucă.  Au fost anii ăștia în care nu prea a plouat.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

- Și a mai scăzut din apă?

- A scăzut”, a spus alt pescar.

Institutul Național pentru Protecția Mediului a accesat fonduri europene în valoare de peste 46 de milioane de lei pentru a revitaliza Delta din Carpați. Vor fi făcute două baraje de pe urma cărora lacurile vor putea fi alimentate cu apă. În plus, vor fi construite și insule artificiale, cu zone de cuibărit pentru păsările care trăiesc aici. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si