VIDEO - Delta din Carpați, un loc cu animale rare, ascuns între munți
La doar câțiva kilometri de Brașov, înconjurată de munți, se află Delta din Carpați. Lacurile unde trăiesc mii de animale rare atrag turiști de peste tot.
Străjuită de munți falnici, Delta din Carpați s-a format în Depresiunea Bârsei în urmă cu peste 30 de ani. În timp a devenit o comoară naturală inestimabilă, dar și o atracție turistică importantă pentru județul Brașov. Peste 60% din fauna acvatică a României se regăsește aici.
„La poalele Măgurii Codlei natura a creat un loc absolut spectaculos. Aici este delta din Carpați, o arie protejată natural care se întinde pe o suprafață de 420 de hectare.
Prin stuful des din apă, mii de animale pot fi admirate de turiștii care vizitează lacurile dintre Dumbrăvița și Rotbav. În zilele călduroase malurile bălților sunt pline cu pescari.
Iulian, de exemplu, are 60 de ani și nu ratează nicio ocazie de a se relaxa aici. Dacă de undițe nu se agață niciun pește, brașoveanul se mulțumește cu trilurile păsărilor.
„E pescărușul ăsta, este rața cu cioc sau cu gât albastru, care e pe cale de dispariție, rață sălbatică, cormorani. Am văzut egretă mică, găinușa de baltă, multe specii”, povestește Iulian.
De frumusetea Deltei din Carpati se bucura si alti pescari veniti din toate colțurile țării.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Dacă prind, prind, dacă nu mă relaxez. Mă uit la păsări, la broaște, la șerpi. Natura e foarte frumoasă.
Sunt pescăruși, lișițe, șerpi, berze am văzut dimineață”, spun vizitatorii.
Un astfel de ecosistem cu o biodiversitate spectaculoasă există și în județul Prahova. În Pădurea Gherghița din apropierea localității Balta Doamnei, o altă bijuterie a naturii poate fi admirată de turiști- Lacul Curcubeu.
„Pe luciul ăsta de apă apar tot felul de animale care merită să fie fotografiate. Se pot observa și reptile de apă, tritoni, broaște cu burtă verde, broaște țestoase de apă, șerpi de apă”, spune șeful Ocolului Silvic.
Pentru a atrage turiști în delta din pădure, silvicultorii își propun să amenajeze un traseu de cinci kilometri, prin pădure, care să fie străbătut la pas sau cu bicileta.