Războiul din Ucraina va produce un adevărat dezastru climatic- este avertismentul climatologilor. Deja efectele se văd peste tot, inclusiv în țara noastră. Valurile de căldură și temperaturile care trec de pragul caniculei sunt tot mai intense și durează mai mult, a transmis Cristian Sabbagh.

Războiul din Ucraina fierbe România

Incendiile, substanțele chimice emise de muniția care explodează sau miliardele de litri de combustibil ars sunt doar câteva dintre sursele cu efecte negative asupra mediului provocate de invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Iar în țara noastră....

Operațiunile de război înseamnă și ardere de combustibil fosil, toate acele vehicule, inclusiv incendiile declanșate care emit în atmosferă gaze cu efect de sera, dar emit si poluanți, toate operațiuni care vizează activități intense în perioade scurte de timp au o amprenta asupra mediului. Vorbim de aceste valuri de căldură, de exemplu, care sunt mai intense, mai frecvente și durează mai mult. Ceea ce vedem acum in cazul României. Pe urmă, precipitațiile au o intensitate din ce în ce mai mare, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.

Emisiile din perioada războiului reprezintă echivalentul utilizării anuale a 90 de milioane de mașini sau activitatea a 260 de centrale care folosesc drept combustibil cărbunele, arată studii recente.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adăugat în atmosfera globală încă 175 de milioane de dioxid de carbon in fiecare an.

Asta se adaugă la un volum similar pus in atmosfera de către vulcani de exemplu. Am ajuns la o situație în care simțim că planeta noastră devine nelocuibilă și riscul e în creștere și persistent pentru că dioxidul de carbon odată eliberat in atmosfera va rămâne in partea superioara atmosferei intre 80-100 de ani. Dezastrul climatic abia începe, a declarat Gabriel Păun.

Oamenii au și ei tot felul de teorii despre motivele pentru care canicula a pus stăpânire pe țara noastră.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ar putea să fie ceva si pe cale aeriană, trimis ceva noaptea. Eu locuiesc în sudul Capitalei și tot mă trezesc noaptea și mă uit sus pe cer. Văd că se plimba de colo, colo fel si fel de rachete foarte aproape de noi. Ma gândeam că o să fim afectați, a spus o româncă intervievată, mare fan al teoriilor conspirației.

Nu doar emisiile de dioxid de carbon sunt o problemă. Inclusiv poluarea și încălzirea apelor duc la temperaturi greu de suportat.

Pentru noi în România este foarte relevant și ne va influența ca oceanul Atlantic, Marea Mediterana și Marea Neagră s-au încălzit încă din luna mai la temperaturi la care ar fi trebuit să ajungă abia în luna august, a declarat Gabriel Păun.

Este mult mai cald de la an la an. Am trăit vremuri in anii 60-70 în care nu erau căldurile astea insuportabile decât în iulie, a

spus un român.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Valul de căldură va persita și mâine. Canicula va cuprinde jumătatea sudică a Olteniei, Munteniei si se va extinde in Banat, disconfortul termic se va menține ridicat, iar nopțile vor fi tropicale, anunță meteorologii.

Citește și: Trei frați, bătălie în instanță pentru afacerea de milioane a familiei. Decizia surprinzătoare a judecătorului, după ce tatăl lor a modificat testamentul înainte de a murit


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si