Close sidebar
Close sidebar

VIDEO "Diaspora a demonstrat că rămâne conectată la țară" Maia Sandu, prima reacție după rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mulțumit diasporei moldovene pentru victoria la limită obținută în referendumul pro-UE de duminică. Conform rezultatului alegerilor din Republica Moldova, Maia Sandu pornește cu prima șansă în turul doi care va avea loc pe data de 3 noiembrie, obținând peste 42% din totalul voturilor.

Sorin Negru,

Maia Sandu, prima reacție după rezultatul alegerilor din Republica Moldova

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Președinta Republicii Moldova  Maia Sandu, candidata susținută de PAS la scrutinul pentru președinție de duminică 20 octombrie, a susținut o conferință de presă, după anunțarea rezultatelor preliminare la prezidențiale și referendum.

Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării referendumul pro-UE din Republica Moldova

"Diaspora a demonstrat că rămâne conectată la țară", a declarat liderul pro-european de la Chișinău în conferința transmisă LIVE de la sediul președinției.

„Poporul Republicii Moldova și-a exprimat voința, iar majoritatea poporului a susținut calea europeană. Vă mulțumesc tuturor celor  care ați ieșit la vot. Fie că ați votat la Chișinău, la Soroca, la Milano, la Dublin, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare.

Toate voturile au fost la fel de importante. Ieri și astăzi s-a demonstrat că sintagma „fiecare vot contează” nu sunt vorbe goale. Le sunt recunoscătoare tuturor cetățenilor care au mers la vot liber și au spus ceea ce-și doresc pentru Moldova. Peste 1milion 560 de mii de oameni au mers la secțiile de votare. Diaspora a demonstrat că rămâne conectată la țară, indiferent la cÂte mii de km distanță și-a făcut noua casă.
Peste 240 de mii de cetățeni au votat în afara țării și nu au lăsat soarta tuturor pe mâna celor care o vând. Datorită vouă, Moldova din nou și-a salvat democrația și cursul spre progres. Suntem un tot întreg, o familie. Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie într-o luptă grea, de care atârnă soarta țării noastre. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”, a declarat Maia Sandu, potrivit Unimedia.

Citeste si: Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Liam Payne! Ce s-a întâmplat înainte cu doar câteva zile ca artistul să-și piardă viața- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Ce se afla în celebrul sicriu de zinc găsit în curtea bisericii „Mavrogheni” din București: Ascundea o mărturie a dragostei nesfârșite- antena3.ro

Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani şi care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar se pregăteşte pentru un al doilea tur dificil.

După o lungă cursă în frunte a taberei "nu", tabăra proeuropeană care a spus "da" la referendumul pentru modificarea Constituţiei a preluat conducerea în Republica Moldova, luni dimineaţa, cu doar câteva mii de voturi, graţie votului diasporei, după numărarea a peste 99% din buletinele de vot.

Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 secţii de votare, puţin peste 50% dintre participanţii la referendum- mai exact 50,37%- au răspuns cu "da" la întrebarea "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", în timp ce 49,63% s-au opus acestei iniţiative.

Acțiuni de intimidare fără precedent din partea Rusiei

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană şi primul tur al alegerilor prezidenţiale au avut loc în condiţiile unei "ingerinţe fără precedent" a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Votul a avut loc într-un context de ingerinţă şi de intimidare fără precedent din partea Rusiei şi a intermediarilor ei vizând destabilizarea procesului democratic în Republica Moldova", a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat duminică "la mustaţă" principiul aderării ţării lor la Uniunea Europeană, dar rezultatul extrem de strâns reprezintă un afront pentru preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerinţa străină.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce se afla în celebrul sicriu de zinc găsit în curtea bisericii „Mavrogheni” din București: Ascundea o mărturie a dragostei nesfârșite- antena3.ro

În prima sa reacţie oficială, în plină noapte, şefa statului a denunţat "un atac fără precedent la adresa democraţiei" şi a promis că "nu va ceda".

"Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate", a declarat presei Maia Sandu, care urmează să aibă o nouă intervenţie în faţa presei luni, la ora locală 14:00.

Kremlinul a cerut imediat "dovezi" cu privire la aceste "acuzaţii grave", în timp ce a denunţat "anomalii" în numărarea voturilor la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI