In articol:
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, candidata susținută de PAS la scrutinul pentru președinție de duminică 20 octombrie, a susținut o conferință de presă, după anunțarea rezultatelor preliminare la prezidențiale și referendum.
Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării referendumul pro-UE din Republica Moldova
„Poporul Republicii Moldova și-a exprimat voința, iar majoritatea poporului a susținut calea europeană. Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit la vot. Fie că ați votat la Chișinău, la Soroca, la Milano, la Dublin, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare.
Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani şi care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar se pregăteşte pentru un al doilea tur dificil.
După o lungă cursă în frunte a taberei "nu", tabăra proeuropeană care a spus "da" la referendumul pentru modificarea Constituţiei a preluat conducerea în Republica Moldova, luni dimineaţa, cu doar câteva mii de voturi, graţie votului diasporei, după numărarea a peste 99% din buletinele de vot.
Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 secţii de votare, puţin peste 50% dintre participanţii la referendum- mai exact 50,37%- au răspuns cu "da" la întrebarea "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", în timp ce 49,63% s-au opus acestei iniţiative.
Acțiuni de intimidare fără precedent din partea Rusiei
Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană şi primul tur al alegerilor prezidenţiale au avut loc în condiţiile unei "ingerinţe fără precedent" a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
"Votul a avut loc într-un context de ingerinţă şi de intimidare fără precedent din partea Rusiei şi a intermediarilor ei vizând destabilizarea procesului democratic în Republica Moldova", a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.
Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat duminică "la mustaţă" principiul aderării ţării lor la Uniunea Europeană, dar rezultatul extrem de strâns reprezintă un afront pentru preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerinţa străină.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În prima sa reacţie oficială, în plină noapte, şefa statului a denunţat "un atac fără precedent la adresa democraţiei" şi a promis că "nu va ceda".
"Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate", a declarat presei Maia Sandu, care urmează să aibă o nouă intervenţie în faţa presei luni, la ora locală 14:00.
Kremlinul a cerut imediat "dovezi" cu privire la aceste "acuzaţii grave", în timp ce a denunţat "anomalii" în numărarea voturilor la referendumul pentru modificarea Constituţiei.