„În timp ce în spitale este lipsă de aproape 9.000 de medici, la Botoșani cadrele medicale trebuie să dea bani ca să se angajeze. Sunt bănuielile grave care planează asupra directorului spitalului de urgență din oraș. Directoarea este cercetată într-un dosar de luare de mită și a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile”, a transmis Christian Sabbagh.
Monica Adăscăliței, în arest la domiciliu
Monica Adăscăliței, directoarea Spitalului Județean de Urgență din Botoșani, ar fi luat mită ca să facă angajări. Ar fi primit între 5.000 și 10.000 de lei.
Procurorii DNA au deschis un dosar penal și au facut percheziții atât în spital, cât și acasă la manager. Se pare că perchezițiile de acum au legătură cu cele facute de anchetatori la finalul anului trecut, tot la Spitalul Județean din Botoșani, într-un dosar în care mai multe persoane sunt cercetate pentru că ar fi luat mită pentru angajări.
Șpaga ar fi pornit de la 2.000 de euro pentru necalificați și ar fi ajuns chiar și la 15 mii de euro pentru posturile de asistent medical. Azi, Adăscăliței a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Sistemul sanitar trăiește o cruntă boală cauzată de deficitul acut de medici. 8.600 la nivel național. Cele mai recente date de la Ministerul Sănătății arată că între posturile vacante, peste 1600 sunt pentru medicii rezidenți și încă mult mai multe libere pentru asistenți medicali.
„26 de județe au un deficit major, major de medici. Vorbim de infrastructură medicală veche, depășită, condiții de muncă precare. Nu ai colegi, nu ai echipă multidisciplinară, nu ai instrumente, nu ai imagistică. Este foarte greu să practici medicină în aceste condiții”, a explicat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Aceste lipsuri îi fac pe tinerii doctori să caute condiții moderne ca să își facă meseria printre străini. Doar anul trecut 822 de medici și-au cerut certificatul profesional ca să se angajeze în altă țara. Între ei, Daniel, un tânăr rezident în Imagistică Radiologică la Paris.
Citește și: VIDEO-Manager de spital, luat pe sus de procurori. Care este bănuiala anchetatorilor
„Știam că aici se lucrează mult, dar se învață foarte bine medicina în general. Ziua de muncă este împărțită în două vacațiuni: cea de dimineață și cea de după-amiază. Aici, la spitalul ăsta, am oportunitatea să aleg ce vreau să fac”, a explicat Daniel.
Exodul medicilor este cauzat și de diferența de salarii.
Un rezident de la noi primește în jur 9.000 de lei net de când cu mărirea, în timp ce în Franța venitul lunar poate ajunge și la 4000 euro. Din cei care rămân, jumătate sunt concentrați în zonele universitare.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Potrivit Eurostat, la 100.000 de locuitori, revin 350 de medici.