VIDEO Dobânzile IFN-urilor au fost plafonate. Cât vor plăti românii care fac împrumuturi, potrivit noii legi
Statul a decis plafonarea dobânzilor IFN-urilor. Ce prevede noua lege?
De astăzi, statul e cu ochii pe instituțiile financiare nebancare, după ce clienții au fost ademeniți cu împrumuturi rapide, s- au trezit că au de achitat sume atenție de șase șapte ori mai mare. De acum, IFN-urile au reguli clare, iar costul total pe care îl are de plătit un client nu poate depăși dublul valorii creditului.
Este un jaf la drum mare, și-au pierdut și casa și mașina și au plătit la un moment dat de cinci ori creditul respectiv, de șase ori, șapte ori, a spus un român.
În momentul în care ai nevoie de bani, tu ei orice pentru că nu ai încotro, a spus un român.
De voie, de nevoie, oamenii au căzut în plasa instituțiilor financiare nebancare și pentru că aveau acces rapid la o sumă de bani, doar că aveau de înapoiat mult mai mult decât s- ar fi așteptat vreodată.
Este și cazul unei doamne care a făcut în urmă cu doi ani un împrumut de trei mii cinci sute de lei. Banii au fost virați în cont în doar două ore, dar de atunci încearcă să achite împrumutul.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști- wowbiz.ro
De atunci plătesc lunar suma de patru sute cincizeci de lei. Calculatorul de rate îmi arată că sunt abia la jumătatea creditului, dacă facem un calcul simplu suma depășește zece mii de lei plătit până în clipa de față, știu că era o dobândă de o mie și ceva la sută, a spus femeia.
Foarte multe persoane au apelat și la instanță, iar așa s- a aflat de cazuri de credite cu dobânzi anuale chiar și de șaizeci de mii la sută.
Ceea ce înseamnă o anomalie din toate punctele de vedere câteva IFN-uri din piață, așa își abuzau practic clienții. Dați- vă seama ce ar fi însemnat să nu îți plătești la timp acel credit cu o dobândă de șaizeci de mii la sută, a spus un specialist.
Statul e de acum cu ochii pe aceste instituții financiare și a stabilit prin lege ca în cazul împrumuturilor de maximum cinci mii de lei dobânzile să nu depășească unu la sută pe zi.
Pentru credite de până în zece mii de lei zero virgulă opt la sută pe zi, iar pentru cele de până în douăzeci și cinci de mii de lei dobânda nu poate fi mai mare de zero virgulă șase la sută pe zi. În plus, pentru acestea din urmă valoarea totală de înapoiat nu poate depăși dublul valorii inițiale.
Nu are voie să depășească la un credit ipotecar cincisprezece virgulă cinci la sută dobândă anuală efectivă, iar la un credit de consum nu are voie să depășească treizeci și patru virgulă cinci la sută , a spus un specialist.
Robert a fost tentat să- și facă un credit pentru a obține o sumă de bani, dar s- a răzgândit când a aflat cât are de plată, chiar dacă pentru el noua lege deja se aplică.
La două mii de euro adică zece mii de lei, trebuia să plătești dublu înapoi, avantajul e că îți primești banii rapid, dar dezavantajul e că trebuie să dai mult mai mult înapoi, a spus Robert.
Legea care vizează plafonarea dobânzilor se aplică și pentru contractele aflate deja în derulare, doar că fiecare client va trebui să ceară instituției care i- a acordat împrumutul, să fie supus unei proceduri de revizuire.