Un drum județean de trei kilometri, modernizat cu aproape două milioane de euro, s-a surpat din cauza alunecărilor de teren. Localnicii știau că în zona respectivă sunt probleme, dar autoritățile susțin că pământul a devenit fragil peste noapte, așa că nu s-au gândit și la lucrări de consolidare.
"Au fost făcute doar de ochii lumii, să se spună s-a asfaltat și la revedere! Să își ia de-o grijă, să zică, Da, au făcut fotografii au văzut o porțiune asfaltată și ei s-au spălat pe mâini"- spune o șoferiță.
"Cu toate că zona este predispusă la alunecări de teren, atunci când a fost modernizat drumul nu s-a luat în calcul și consolidarea versantului, așa că la scurt timp șoseaua a început să se fisureze, iar în cele din urmă s-a prăbușit", spune corespundentul Kanal D Delia Săndulachi.
În urmă cu doi ani, drumul județean 207, care leagă Iașul de Județul Neamț, era în plin proces de modernizare.
Lucrările au fost terminate până la finalul anului 2022, însă în aprilie 2023 au început să apară și primele probleme, care s-au agravat odată cu trecerea timpului.
"Este un fenomen de alunecare de suprafață, la momentul în care am realizat acea lucrare de întreținere nu au fost semnate fenomenele respective, prin urmare și expertiza tehnică pe care am avut o la momentul respectiv nu a recomandat soluții speciale de sprijinire", spune Ciprian Ciucan, director DJADP Iasi.
"Tot ce se face la noi e de unică folosință"
Localnicii, dar și cei care folosesc drumul pentru a ajunge mai repede în județul vecin, mărturisesc că au emoții când trec pe această șosea.
"Groaznic, ca în Evul mediu. Pot trece cât mai des pe aici, dar după cum văd s-ar putea să-mi fie frică data viitoare. Cam tot ce se face la noi e cam de unică folosință și nu se au toate lucrurile în calcul", spune un șofer.
"Din punctul meu de vedere, e foarte foarte periculos. Practic este un crater, nu este o gropiță", adaugă alt șofer.
Consiliul județean a alocat astăzi trei sute cincizeci de mii de lei pentru a face lucrări provizorii în zonă.
"Fiind un fenomen care evoluează la o zi la alta, alocarea unor sume sau lucrări mai ample nu pot fi făcute până vom avea o expertiză o tehnică de specialitate", spune șeful DJADP Iași.
În ultimii doi ani alunecările de teren au afectat mai multe drumuri județene din Iași.
De fiecare dată au fost găsite soluții de moment pentru că lucrările de consolidare sunt costisitoare, spun autoritățile.