In articol:
V-ați întrebat vreodată ce provoacă durerile de cap apărute din senin? De multe ori nu e vorba nici de răceală și nici de oboseală, ci de la o problemă de coloană vertebrală. Cum ne dăm seama că acesta e motivul și ce variante de tratament avem, aflăm astăzi de la fizioterapeutul Alexandru Ilie, a transmis Simona Pătruleasa.
Tratament pentru durerile de cap
Simona: Așadar, cum ne dăm seama că durerea de cap poate fi provocată de fapt de o problemă a coloanei vertebrale?
Alexandru Ilie: De cele mai multe ori ajungem la această concluzie printr-un diagnostic diferențiat. Asta înseamnă că pacientul se prezintă în fața medicului specialist. În majoritatea cazurilor neurolog, acesta solicită o serie întreagă de investigații posibil chiar și computer tomograf, în urma cărora nu se consemnează niciun fel de patologie.
De obicei, durerile sunt prezentate în plan posterio,r deci în zona cefei și ușoară iradiere în zona tâmplelor, însă comportamentul nu este unul constant, deci dimineața, de obicei pacientul poate avea o prezentație favorabilă.
Simona: Dar este o durere diferită față de o migrenă.Și cum putem să facem diferența?
Alexandru Ilie: Așa cum spuneam, este un diagnostic diferențiat, iar aici am adus astăzi o imagine tocmai pentru a vă ajuta să vedeți de fapt resursele de irigare ale creierului.
În momentul în care musculatura din zona posterioară sau procesele de osteocondensare, deci ciocurile de papagal e cunoaștem noi popular de la nivelul corpurilor vertebrale pot genera restricții ale fluxului sangvin, din acest motiv dimineața ne simțim bine, în a doua parte a zilei. Ne putem simți deja cu durere de cap și mai avem o simptomatologie foarte clară. Cafeaua generează reducerea durerii de cap. De ce? Pentru că știm foarte bine cafeaua reprezintă o substanță care îți crește ritmul și frecvența cardiacă, deci cu alte cuvinte avem mai mult flux sangvin care aduce ajunge către creier moment în care fenomenul de durere de cap se reduce o altă cauzalitate este dată de aceste structuri musculare care în momentul în care capul este mult proiectat spre înainte avem tensiuni importante în aceste loje anterolateral.
Aici vedem ilustrat sternocleido mastoidianul care poate da ceea ce noi numim dureri referite, deci o zonă a capului da sau zona laterală care prezintă durere din cauza contracturilor musculare, pe care musculatura aceasta o are și pacientul practic n-a avut un set de exerciții sau instrumente cu ajutor curea să și relaxeze musculatura gâtului.
Simona: Concret cum putem relaxa acea musculatură?
Alexandru Ilie: În primul rând niște exerciții exact sunt câteva exerciții foarte simple pe care pacienții le pot face în scop de igiene, dar și tehnici de manipulare deci practic poți să începi să-ți prinzi de exemplu structurile musculare.
Fizioterapeutul poate învăța și efectiv să-ți faci ușor automasaj sau sunt echipamente speciale, niște gulere cu ajutorul corona pentru maxim zece minute de utilizare pe zi îți asiguri faptul că întreaga lojă musculară care stabilizează gâtul începe să se relaxeze.
Da trebuie să ne aducem aminte faptul că capul are o undeva la cinci kilograme ca și greutate în momentul în care noi proiectăm capul spre înainte aceste kilograme încep să crească ajungem la zece cincisprezece chiar și douăzeci de kilograme presiune în coloana noastră cervicală, motiv pentru care musculatura începe să se contracte foarte mult deci nevoia de relaxare și de creștere a forței musculare exclusiv realizată prin intermediu exercițiilor este una indispensabilă.
Atunci când atenție încă o dată subliniezi ai fost la medicul neurolog și nu ai primit o patologie severă, deci am eliminat accidentele vasculare minore din trecut sau prezența unor tumori sau chiar obstrucția acelor structuri vasculare de care vorbeam anterior.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Simona: Dar pentru aceste contracturi sunt beneficii, ne pot folosi acei plasturi pe care îi punem nu știu pe ceafă, care sunt calzi, care se încălzesc?
Alexandru Ilie: Cu siguranță că da, genul acesta de echipamente care au rol să încălzească pot ajuta în medierea durerilor de origine musculară.
Însă atenție, atunci când vorbim de procese inflamatorii, deci pacientul are de exemplu o hernie de disc protuzii discale deci o inflamație la nivelul coloanei cervicale în acel moment pacientul nu va resimți o stare favorabilă, deci căldura poate să exacerbeze durerea dacă ea este produsă de procesele inflamatorii ale discurilor respectiv ale structurilor usoase și poate prezenta o situație favorabilă, când durerea este produsă de origine musculară.