Laura și soțul ei sunt fericiți părinți ai Rebecăi, o copilă în vârstă de 9 ani. Camera fetiței e desprinsă din povești. Un pat roz cu baldachin, o bibliotecă plină de cărți, jocuri și păpuși, dar și o pușculiță pentru economii.

Citește și: EXCLUSIV- Creatorul ilustrațiilor nemuritoare din cărțile pentru copii, Vasile Olac: ”În copilărie, când citeam o poveste, o trăiam ca pe ceva care ar fi putut să se întâmple în jurul meu”

Toate acestea se traduc prin eforturi mari din partea celor doi părinți, care se străduiesc să nu-i lipsească nimic fetiței. Acum, înainte de începutul anului școlar au cele mai mari cheltuieli.

Laura Turdășan, părinte: „Începe noul an școlar în septembrie suntem cei care cheltuim foarte mult, uneori chiar și 1.000 de lei, ulterior acestei luni cheltuielile continuă pentru că de fiecare dată e nevoie și de altceva de achiziționat.” 

Pe lângă rechizite, mama i-a cumpărat Rebecăi și o ținută nou-nouță pentru toamnă.

„De exemplu, o bluză 150 de lei, vesta 180 și blugii 90 de lei bineînțeles aici se adaugă și încălțăminte,a care mai poate fi și ea 200 de lei. deci o singură ținută pentru un copil de 9 ani ajunge la 600 de lei.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

La toate acestea se adaugă, evident, și alte haine necesare sau, pur și simplu, cumpărate din plăcerea de a o îmbrăca frumos și diversificat.

„Avem bluzițe, fustițe și rochițe. Niciodată suficiente, mai ales când ai o fetiță în familie.

Cam câți bani cheltuiți pentru haine lunar? Diferiă prețul de la un articol la altul, poate să fie 200 de lei, poate să fie 50 de lei.”

De altfel, chiar și copiii mici produc cheltuieli mari. Ne spun chiar proaspetele mămici pe care le găsim în parc.

„Cât cheltuiți pe lună cu cea mică? În jur de 1.500 de lei.”

„Undeva la 2.000-3.000 de lei, depinde. Dacă implică hăinuțe, jucării, mâncare, care e destul de costisitoare.”

„Este destul de scump să crești un copil România? Depinde la ce vă referiți, da este scump. De ce oare? Pentru că toate sunt scumpe, începând cu pampersi și creme, mai avem am un copil de aproape 4 ani care va merge la grădiniță.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Concluzia e, așadar, evidentă. Să crești un copil în România este tot mai scump. Nu e de mirare că rata natalității e la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Înainte de a deveni părinți tot mai multe cupluri se întreabă dacă își permit cheltuiala.

Un studiu arată că primul an de viață al unui bebeluș ne costă mai mult de 16.000 de euro

Andra Ionescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Studiile arată că în timpul sarcinii și în primul an de viață cheltuielile pentru îngrijirea noului născut se ridică la aproximativ 16.000 de lei. Aici intră și pregătirea casei pentru noul născut: 2.500 de lei. Căruciorul și accesoriile ne fac să scoatem din buzunar 4.000 de lei la care se adaugă atât mâncarea, cât și îmbrăcămintea celui mic. Iar acesta este costul minim necesar doar în primul an de viață, evident că suma ar putea crește dacă părinții își permit să cheltuie mai mult.”, transmite Andra Ionescu, reporter Kanal D.

Cu cât copilul înaintează în vârstă, cu atât cheltuielile cresc. Părinții trebuie să pună deoparte bani pentru educația micuțului, pentru servicii medicale de calitate și pentru plăceri costisitoare, cum ar fi îmbrăcăminte și telefoane scumpe. Asta pentru că trăim într-o generație unde funcționăm des pe premiza „haina îl face pe om”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si