"Tocmai România ai ales... Asta au zis. Pâna le-am explicat că nu e așa cum credeau ei... Credeau că e o țară săracă. De asta erau șocați: De ce vrei sa mergi acolo unde este sărăcie?", spune Katerina Heni.

Absolventă de Agronomie, Katerina avea tot viitorul în față, printre ai ei, dar cumva, fericirea a găsit-o la noi în țară. Visul românesc, cum îi place ei să spuna, îl trăiește în Firiteaz, un sat uitat de lume din Arad.

"Naturalețea, farmecul satului, nu trebuie să fie betonat. Sunt păsări, sunt găini, sunt animale în sat", spune ea.

Prima oară a ajuns în România, acum 10 ani, într-o vacanță cu familia. A fost fascinată de simplitatea și căldura oamenilor de aici, dar a și văzut, acolo unde nimeni nu vedea, oportunitatea de a trăi sănătos și de a face o afacere din asta.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Citeste si: 12 Razboinici vor intra in cea mai dura competitie a vietii lor: „Survivor Romania”. Reality-ul, ajuns la cel de-al doilea sezon, va putea fi urmarit, in curand, la Kanal D!

A pus bazele unei ferme 100% ecologice

"Cineva ne-a cazat într-o casă de lut care era de vandut si ne-a pus acolo ca sa putem dormi si ne-a placut foarte mult. Era facuta de lut, de chirpici și grădina era cu hrean peste tot, câini, gâște. Am simțit origine, asta e viața pe care ne-am dori să o trăim, cât mai aproape de natură", povestește Katerina.

Cu cei dragi ea a pus bazele unei ferme 100% ecologice, întinsă pe o suprafata de 1000 de hectare.

Acolo, lucrează pământul, exact asa cum o faceau bunicii noștri, fără să foloseasca pesticide sau mașini automatizate.

"Din asta trăim, este si visul nostru dar am inceput si sa traim din asta. Bio este pentru noi singura cale spre viitor care ne permite să facem hrană sănătoasă și să trăim din acest pământ pe termen lung. Pentru mine nu e altă agricultură", explică femeia.

Elvețianca recunoaște că profitul nu e unul uriaș, dar satisfacția e una imensă atunci când știu că din mâna lor iese hrana vie și sănătoasă atât pentru ei, cât și pentru alții.

Ce produce ferma de la Firiteaz 

În minifabrica de la Firiteaz, familia Heni produce nu mai puțin de opt feluri de muștar natural, condimente și tot felul de ceaiuri ecologice. În plus, pe câmpurile din jurul satului cultivă cel mai vechi bob de grâu- din care se spune că se face cea mai sanatoasa pâine din lume.

"Părintii mei fratele cu fiica lui. Asta este mama mea, tatăl, Christian, fratele meu, Melinda, fata lui. Lenuța ne gătește în fiecare zi. Acum, mâncăm arpacaș. Ne-am dorit să avem de la noi, cultivat bio", spune Katerina.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Elena Doroș lucrează pentru familia Heni de mai bine de 8 ani. Ne spune că venirea elvețienilor a schimbat la față satul îmbătrânit și fără prea multe posibilități pentru tineri.

"Au fost ca o mână salvatoare pentru sat. Au oferit locuri de muncă, pentru că foarte mulți tineri au plecat din sat. La început nu am crezut că o să rămână pentru că nu erau condiții", spune Elena Doboș.

"Pentru mine, România e împlinirea unui vis"

Katerina Heni e doar unul din cei 100.000 de străini cărora inima le bate azi românește. Aici si-au gasit liniștea și tot aici au învățat că fericirea stă de fapt în lucruri mărunte.

"România este pentru mine împlinirea unui vis, să vin cu toata familia să facem agricultură bio. Românii sunt călduroși, sunt mai deschiși la discuții personale. În Elveția lumea e mai rezervată.- Ce lecție de viață v-a învățat România? Că merge și asa. Elvețienii sunt perfectioniști, am rămas perfecționista... îmi place să fie ceva bine... frumos, la cel mai înalt potențial posibil, dar într-adevăr merge și asa, nu trebuie să ne stresăm", mai spune Katerina Heni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: