VIDEO- Epidemie de tuse convulsivă în Europa. 19 persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli infecțioase
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a declarat epidemie de tuse convulsivă în Europa. Ce recomandă medicii?
Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, boală infecțioasă care poate fi mortală. Este mesajul transmis de centrul european de prevenire și control al bolilor, după ce cazurile de tuse au crescut alarmant în ultimul an. Tusea convulsivă devine un pericol din ce în ce mai mare pentru oameni, iar simptomele nu sunt deloc ușoare, motiv pentru care pacienții ajung în stare gravă la spital, a
Camerele de gardă sunt pline de părinți care așteaptă minute în șir un diagnostic pentru copiii bolnavi.
Cum tusea nu l-a lăsat pe băiețel, această mămică a revenit astăzi pentru internare.
Am încercat acasă cu un antibiotic, n-a mers și acum am revenit pentru internare, a spus o mamă.
Și nu este singurul părinte care vizitează medicii. Din ce în ce mai des tot mai mulți copii se confruntă cu o tuse care persistă săptămâni întregi.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Tusea convulsivă este prezentă în Europa de mulți ani, însă numărul cazurilor nu era unul alarmant. Acum însă, medicii trag un semnal de alarmă. Cazurile au crescut chiar și de zece ori comparativ cu anii precedenți.
Țările europene au raportat o creștere bruscă a numărului de cazuri de tuse compulsivă. În anul 2023 și în primul trimestru al anului 2024, în total, au fost raportate aproape șaizeci de mii de cazuri de tuse convulsivă, iar nouăsprezece persoane și au pierdut viața, dintre care unsprezece bebeluși și opt adulți, a
transmis Alexandra Cosman.Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertusis, este o infecție bacteriană care afectează plămânii și căile respiratorii, iar o astfel de epidemie apare la fiecare trei cinci ani. Sugarii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni grave sunt cei mai expuși riscului de complicații.
Centrul european de prevenire și control al bolilor reamintește că, pe lângă vaccinarea la timp a copiilor, o măsură eficientă de protecție în primele săptămâni de viață este și vaccinarea mamei în timpul sarcinii.