„Urmează campania „Epidemie de violență”, realizată de colegii mei, Claudia Costandiș și Ionuț Mihalcea. În episodul de astăzi aflăm povestea a doi supraviețuitori, care au încercat să se autorănească și să își pună capăt zilelor, însă nu au reușit. Acum, îi ajută pe alții aflați în situația lor. Vă avertizez că urmează informații cu un puternic impact emoțional”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Epidemie de violență- Lupta cu depresia
Andrei Nistor este unul dintre exemplele vii care demonstrează că există viață și după depresie și tentative de sinucidere. În urmă cu mai bine de 10 ani, primea o veste cruntă: era diagnosticat cu o boală psihică ce avea să-l aducă la marginea prăpastiei de multe ori în anii ce au urmat.
„- Eu am fost diagnosticat în anul 2012 cu tulburare bipolară. A debutat cu un episod maniacal.
Episoadele maniacale sunt acele episoade în care simți foarte multă energie, nu mai dormi aproape deloc, cheltuiești foarte mult, ai logoree, fugă de gânduri, sari de la un subiect la altul, nu ești coerent, te apuci de 100 de proiecte, nu termini niciunul.
- Ai avut și stări de depresie în acea perioadă?
- Am avut și stări de depresie anterior declanșării episodului maniacal. Absolut severe! Cu gânduri de suicid, cu neridicat din pat cam 3 săptămâni, târât la toaletă în coate, în genunchi!”, a mărturisit Andrei.
Citește și: Apar noi detalii despre foștii militari români din Congo! 20 de români se aflau în zona unde a avut loc ambuscada
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
După ce a fost diagnosticat, Andrei nu a reușit mult timp să găsească sprijin în jurul său. Psihologii se simțeau depășiți, iar apropiații săi nu reușeau să înțeleagă prin ce trece. Un lucru comun în ceea ce îi privește pe cei care suferă de boli psihice, mi-a mărturisit. Se consideră pe sine unul dintre cei norocoși, pentru că a reușit să apeleze la ajutor de specialitate înainte ca tulburarea bipolară să îi fie fatală.
Mulți, nu au mai reușit să se salveze. De aceea, Andrei s-a hotărât să înființeze asociația Equilibrum, un loc unde oamenii ce suferă de depresie sau boli psihice pot participa la grupuri de suport, unde se întâlnesc cu oameni ca ei, care îi înțeleg și le dau puterea să lupte mai departe.
Acesta a fost și cazul Mariei, pe care o vom denumi astfel pentru a-i proteja identitatea.
„- Primele stări proaste, care erau acute, de fapt, nu îmi dădeam seama, au fost în 2013, după ce am pierdut o sarcină.
Atunci am intrat în depresie, nu știam ce e depresia, am intrat în psihoză, a început să înainteze, am intrat în manie și a început din ce în ce mai rău să fie.
- De la ce crezi că s-a declanșat această tulburare?
- Sunt factori psihici și fiziologici. Psihici că am avut o copilărie destul de grea, tatăl meu era alcoolic și ne bătea foarte tare. Am muncit de mică, ca să pot să-mi iau îmbrăcăminte, să-mi iau cărți.
Plus pierderea sarcinii, care este o traumă, a fost o traumă pentru mine, a declanșat toată această poveste”, a mărturisit Maria.
În cazul Mariei, întâmplările din viața ei i-au declanșat tulburarea bipolară. Mult timp, însă, nu a știut că este ceva în neregulă cu ea și a crezut că toată lumea complotează împotriva ei.
Pentru Maria au trecut ani de zile până când a descoperit că suferă de o boală psihică și a fost diagnosticată.
Ani întregi, plini de chin. Dacă oamenii din jurul său ar fi fost atenți la toate semnalele pe care ea le dădea, ar fi putut-o duce din timp la un medic și ar fi scăpat de toată această suferință.
Procesul de vindecare nu este unul ușor. Din nefericire, inclusiv mulți dintre cei care au fost diagnosticați cu depresie sau alte afecțiuni psihice, au pierdut lupta cu boala, psihicul lor nu a vrut să mai ducă durerea.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un factor extrem de agravant al bolilor psihice a fot pandemia COVID. Rata sinuciderilor a crescut cu până la 20% în timpul pandemiei.
Există și vești bune: specialiștii mi-au explicat că, în ziua de astăzi, există o multitudine de tratamente moderne ce pot ține sub control depresia.
Violența se găsește sub multe forme în ziua de astăzi. De la contactul față-n față dintre oameni, până la experiențele din mediul digital, violența s-a infiltrat în toate mediile și, din nefericire, statisticile arată că este în plină dezvoltare. Săptămâna viitoare vom discuta cu unul dintre cei mai controversați artiști de trap despre agresivitatea versurilor sale și cum îi afectează pe tineri în dezvoltarea lor.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro