Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă avertizarea Cod galben și Cod Portocaliu de viscol şi precipitaţii însemnate cantitativ în judeţe din sudul, centrul şi nord-estul ţării, valabilă până duminică seara.

Citește și: Când ninge în București. Meteorologii ANM au extins codul portocaliu de viscol. Premierul Marcel Ciolacu a convocat comandamentul de iarnă

Codul galben este valabil până duminică la ora 18.00, pentru zone din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei.

Conform ANM, vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60...75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută. 

cod portocaliu

Cod Portocaliu în sud-estul României

Cod Portocaliu de viscol în România

Codul Portocaliu intră în vigoare duminică, 26 noiembrie, la ora 02:00 și expiră la ora 16:00. Viscolul puternic va afecta județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură.

În intervalul menționat în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol.

Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85...90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

cod galben viscol

Vreme rea pe final de toamnă

Strat de zăpadă de 5-10 cm în București

Vremea în Capitală se va răci accentuat pe parcursul zilei de duminică, până la maxime de 6-7 grade Celsius, în timp ce precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, iar pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică se va depune strat de zăpadă de 5- 10 centimetri.

Potrivit prognozei speciale pentru Bucureşti, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 26 noiembrie, ora 8:00- 26 noiembrie ora 18:00, vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an.

Cerul va avea înnorări în primele ore, când vor mai fi precipitaţii slabe, mixte, apoi va deveni variabil. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45- 50 km/h. Temperatura maximă va fi de 5- 6 grade Celsius. 

Peste 13.000 de angajați MAI, pe poziții

Peste 13.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de atenţionările de vreme severă- Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de către ANM, potrivit cărora de sâmbătă şi până duminică, ora 16,00, în regiunile sudice, sud-estice şi în zona montană se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori, viscol şi polei.

"Efectivele MAI- pompieri, poliţişti şi jandarmi- au la dispoziţie 6.000 de mijloace tehnice pentru a interveni în protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase", au transmis oficialii Ministerului de Interne.

La nivelul MAI au fost dispuse primele măsuri de pregătire astfel încât, dacă situaţia o va impune, intervenţiile în sprijinul populaţiei să se desfăşoare fără probleme, informează comunicatul MAI.

Probleme pe drumurile naționale din zonele de munte 

O atenţie deosebită va fi acordată în aceste zile circulaţiei pe drumurile publice, având în vedere că se aşteaptă depuneri de polei, una dintre principalele cauze de accident pe timp de iarnă.

"Utilajele de deszăpezire acţionează preventiv, la acest moment, pe DN 73 Fundata, DN 67C Novaci-Rânca, DN1 zona montană, DN 1A, unde ninge uşor şi este carosabil umed", arată sursa citată.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI, astfel încât să se poată asigura o cât mai eficientă coordonare a intervenţiilor din teren şi a resurselor necesare.

"Celor care intenţionează să efectueze deplasări în zonele cu risc, le recomandăm să verifice condiţiile de drum înainte de a pleca într-o călătorie. De asemenea, dacă vremea este severă, recomandăm să amâne călătoria sau să găsească rute alternative mai sigure. Nu plecaţi la drum, dacă nu aveţi autovehiculul pregătit pentru condiţiile de iarnă", avertizează MAI.

Orice situaţie de urgenţă poate fi semnalată la numărul unic de urgenţă 112.

Comandamentul de iarnă, convocat de premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a cerut miniştrilor ca autorităţile să fie pregătite să intervină, indiferent de starea vremii, dacă situaţia o va impune, pentru sprijinirea populaţiei care ar putea fi afectată şi a comunităţilor locale.

Premierul a solicitat convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor pentru a pregăti măsuri de intervenţie, dacă situaţia o va impune, având în vedere avertizările meteorologice primite de la specialişti.

"Ne asigurăm că, indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de aprovizionarea cu energie pentru cetăţeni, spitale, şcoli, obiective sociale. Autorităţile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situaţia o cere, pentru sprijinirea populaţiei afectate şi a comunităţilor locale", a declarat Ciolacu.

Comandamentele de iarnă vor fi convocate în duminică, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Energiei, adaugă sursa menţionată. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si