VIDEO-Ernest, un tată model. Acesta a vorbit despre provocările ce vin odată cu paternitatea
Invitat în platoul Știrile Kanal D, Ernest a vorbit despre provocările ce vin odată cu paternitatea.
În minutele următoare ne-am propus să intrăm în universul fascinant și amplu al relației părinte-copil. Discuțiile pe această temă sunt interminabile, tocmai din acest motiv stăm de vorbă astăzi cu un tătic celebru, care s-a confruntat adeseori și la locul de muncă, prin primsa emisiunii sale, cu provocările ce vin odată cu paternitatea. Astăzi, alături de noi este Ernest, îndrăgitul moderator de televiziune.
Ernest: Mulțumesc frumos de invitație!
Cristina: S-a schimbat viața ta de când a apărut el?
Ernest: Clar, îți dai seama, pentru orice părinte căruia îi adresezi întrebarea asta da. Momentul în care l-ai primit în brațe și gata uite nu are instrucțiuni, buf se schimbă radical viața.
Da, într-adevăr, Alex a împlinit zece ani pe 19 mai. E o nebunie.
Cristina: S-a modificat conexiunea voastră odată cu creșterea lui?
Ernest: Se schimbă raportul de forțe, conexiunea, nu știu, depinde ce înțelegi prin conexiunea aia. Nu are cum să se schimbe, nu are cum să se rupă vreodată, dar raportul de forțe da acolo este o altă dinamică în relația părinte copil și eu cel puțin am fost adeptul unui parenting, dacă vrei să folosești termenul acesta, în care am fost un pic mai dur cu el la început și pe măsură ce timpul trece și văd că el învață anumite lucruri care mie mi se
par esențiale da pentru evoluția lui viitoare să-i dau din ce în ce mai multă libertate. De aceea și raportul de forțe s-a schimbat, adică în prezent deja na, comentăm asta, nu ne place dar e democrație.Ai voie să-ți exprimi opinia atâta vreme cât vii cu niște argumente plauzibile.
Și-mi place că l-am învățat treaba asta și s-a lipit de el treaba asta și de multe ori deja ne încuie și avem niște situații în care nu mai.
Deci te bombardează cu atâtea argumente, încât nu tu trebuie să te faci politician și hai să încheiem aici orice discuție cu tine că n-ajunge nicăieri.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cristina: Apropo de asta, se spune că deseori îi învățăm să ne dezvoltăm de la copiii noștri, care a fost cel mai prețios sfat pe care Alexandru Leon ți l-a dat?
Ernest: Sfat, da, mă rog sau ce reține o lecție sau lecție până la urmă, de fapt nu este ceva ce am învățat și mai degrabă ceva ce mi-am reamintit și ceva ce cu toții avem, dar uităm pe parcurs ce creștem ce ne venim adulți și ne prindem în nebunia asta numită viață cotidiană lecția asta simplității, știi și a bucuriei care vine din cele mai mărunte lucruri. Pentru că cu toții știam lucrurile astea la început, vremea când și nu eram copiii, da piața era simplă răsărea soarele, te ducea afară la joacă, da pe măsură ce timpul trece, noi adulți avem tendința să ne complicăm singur viața. Știi și ajungem în punctul în care uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, cum ar fi nu știu o plimbare într-o pădure sau știu eu faptul că petreci timp fără să faci ceva foarte important, dar timpul acela pentru că nu îl simți trecând este cu atât mai prețios.
Lecția aceasta a simplității.Cristina: Alexandru este atras de televiziune?
Ernest: Nu, absolut prea adică de fapt generația lui nu știu dacă mai credem povestea cu televiziunea. Pentru ei, internetul este totul.
Tot ce se întâmplă pentru ei înseamnă marele internet și televiziunea, nu, nu pot să zic că îl atrage în vreun fel.
Cristina: Te referi prin prisma meseriei? Totuși de la 19 ani tu ai intrat în televiziune.
Ernest: Da, bine, dar acolo a fost o oportunitate, mă rog n-are sens să despicăm firul în patru. Nu pot să spun că eu am pregătit pentru asta și n-am muncit asiduu ca să ajung acolo. A fost o șansă, oportunitate de care am profitat și iată-mă aici astăzi.
Ce o face el, nu știu. Vreau să cred că, adică nu că vreau să cred, cel puțin din prisma noastră a părinților îi vom lăsa libertatea să aleagă. Mi se pare cel mai ok să procedeze așa ca să nu-l strici pe el.
Cristina: Tu și Adriana, soția ta, sunteți împreună de peste douăzeci de ani. Mulți înainte!
Ernest: Mulțumesc frumos, la fel.
Cristina: Cum se împart responsabilitățile în casă?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ernest: Păi nu e neapărat, adică ajungi la un moment dat să stăpânești destul de bine tangoul ăsta, echilibristică asta, pentru că trebuie să știi când să faci compromisul, trebuie să știi când să lași de la tine, trebuie să știi când să pui piciorul în prag. Lucrurile astea se învață pe parcurs și e și un preț pe care îl plătești, pentru că orice relație vine cu up and downs, și or și cobor ușor și dacă într-adevăr îl iubești pe partenerul tău și asta îți dorești, genul acesta de viață de familie, da poți învăța acest tango, această echilibristică, astfel încât să păstrezi echilibrul dinamicii din relație.
Cristina: În familia voastră, cine joacă rolul polițistului bun și cel rău?
Ernest: În ceea ce îl privește pe Alexandru Leon, ne schimbăm rolul acesta, adică nu este unul singur detașat pe polițistul bun și celălalt pe polițistul rău. Nici nu cred că este sănătos, nici nu cred că este benefic pentru copil să asocieze da mami este cea care mereu spune nu, n-ai voie și tati vine pe ascuns și uite ia niște chipsuri sau mai știu eu ce.
Nu ai tu voie, ne schimbăm ne mulăm pe situație. Echilibrul ăla e cel mai greu de de atins și de menținut.
Citește și: VIDEO-Momente grele pentru Aryna Sabalenka. Iubitul și-a pus capăt zilelor, Sabalenka joacă pentru el
Cristina: Dacă ar fi să descriem câteva cuvinte, cum ai descrie relația dintre tine și Leon, relația tată fiu?
E o relație complexă, o relație cum să spun eu, dulce, adică și chiar și când îl vezi că greșește sau face tâmpenii, aștept să vezi cum se comportă cum reacționează. Practic cea mai mare bucurie pe care o poți simți tu ca și părinte văzând că el crește evoluează are anumite situații, dar învață să se descurce cu ele, învață să depășească anumite obstacole, anumite frici anumite temeri, începe să pună întrebări legat de viață și până la urmă e cel mai mulțumitor lucru pe care îl poți avea știi.
Să știi că începe să se descurce de unul singur.