In articol:
- Uitați de mulți, eroii Revoluției din 1989 sunt cei care au făcut posibilă o Românie democratică
- Revoluția din 1989- lupta românilor sătui de dictatură și de lipsuri
Zeci de oameni s-au adunat pentru Marsul anual al Eroilor, langa acasa pastorului Laszlo Tokes, i n Timisoara, acolo unde a inceput Revolutia in decembrie 1989.
„ Păcat, păcat de sangele varsat!”, au strigat oamenii.
Lozincile care au rasunat acum 31 de ani au fost strigate, cu aceeasi fervoare, si acum in amintirea celor care si-au dat viata pentru libertate. Tinerii au purtat flori, torţe, steaguri tricolore şi steaguri ale Revoluţiei cu vechea stemă comunistă a tarii-decupată.
Uitați de mulți, eroii Revoluției din 1989 sunt cei care au făcut posibilă o Românie democratică
„Nu a meritat nimic, niciun sacrificiu. Nu se vede nimic.
Orice sacrificiu cu atat mai mult uman e mare lucru, aici e vorba de mai multe vieti”, spun oamenii.
Prima oprire a tinerilor a fost, ca întotdeauna, la Catedrala Mitropolitană, apoi marsul a continuat până în faţa Operei, unde a fost pastrat un moment de reculegere în cinstea sutelor de oameni împușcați de armata dictatorului Nicolae Ceaușescu.
„Este un moment remarcabil, de laudat pt cei care s au luptat si jertfit in urma cu 31 de ani pt libertate.
Speram sa nu uite multa lume ce s a intamplat aici”, au spus cei prezenți.
Marșul a fost tulburat de prezența liderului AUR, George Simion, care a ținut neapărat să ia cuvântul. Oamenii, printre care și mulți revoluționari, și-au manifestat nemulțumirea.
„Campania electorală s-a încheiat.
Jandarmii au făcut un cordon între cele două tabere si au prevenit orice incident.
Revoluția din 1989- lupta românilor sătui de dictatură și de lipsuri
Revoluția anti-comunistă din decembrie 1989 a izbucnit la Timișoara, după ce credincioșii au ieșit în stradă pentru a se opune mutării de acolo a pastorului Laszlo Tokes, un opozant al regimului Ceaușescu.
Scânteia de la Timișoara a cuprins în câteva zile toată România, iar oamenii sătui de opresiunea dictaturii Nicolae Ceaușescu și de lipsa mâncării din magazine și a curentului electric au ieșit în stradă.
Armata, securitatea și miliția- poliția de atunci, au acționat la ordinele dictatorului împotriva poporului. Mii de oameni au fost uciși în plină stradă.
În cele din urmă, pe 22 Decembrie 1989, revoluția a învins, iar Ceaușescu a fugit cu un elicopter. Dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost prins și executat în grabă la Târgoviște, alături de soția lui, Elena Ceaușescu.
Era sfârșitul a 45 de ani de dictatură comunistă în România.