Sfântul Nicolae 2023. Anul acesta, Sfântul Nicolae pică într-o zi de miercuri, iar în calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. În ziua de miercuri este și de dezlegare la pește.

6 decembrie 2023: Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. El provenea dintr-o familie bogată de creștini devotați.

Se spune că acesta a fost dus la școală ca să învețe Sfânta Scriptură, iar după ce a rămas orfan a împărțit toată averea sa pentru a ridica o biserică și a-i ajuta pe cei sărmani.

Citește și: VIDEO- Pregătiri pentru sosirea lui Moș Nicolae: ghetuțele sunt lustruite, iar copiii cei mai cuminți

Mai târziu, Sfântul Nicolae a plecat la o mănăstire pentru a se călugări, dar Dumnezeu i-a ghidat calea. A fost numit ulterior episcopul Mirei-Lichiei. În timpul vieții sale, a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi, iar locuitorii orașului l-au îndrăgit imediat. Nicolae avea grijă de fiecare om, bărbat, femeie, tânăr sau bătrân, sărac, bogat sau văduv.

mos nicolae

Sfântul Nicolae, cunoscut în popor și ca Moș Nicolae

[Sursa foto: ziarulderoman.ro]

Potrivit legendei, Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori sărace. Tatăl acestora se pregătea să le arunce în desfrâu, însă, auzind acestea, Nicolae a mers într-o seară în casa omului sărman și i-a dat trei punguțe cu bani.

Cu banii primiți, cele trei fete au reușit să se căsătorească.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

În popor, Sfântul Nicolae mai este numit și Moș Nicolae.

Trăsătură comună în majoritatea țărilor creștine este că Moș Nicolae pune cadouri în seara de 5 spre 6 decembrie în ghetuțele copiilor. Copiii neascultători vor primi în ghetuțe o nuielușă.

Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 6 decembrie 2023: Tradiții de Sfântul Nicolae

Tradiția spune că cel care primește nuielușa o va pune în apă și va înflori până la Crăciun, greșelile îi vor fi iertate.

În tradiția autohtonă, Moș Nicolae își face apariția pe un cal alb, care semnifică zăpada care cade la începutul iernii.

Citește și: VIDEO- Moș Nicolae, tot mai bogat. Ce cumpără românii pentru a pune în ghetuțe?

În unele zone, copiii pregătesc apă și morcovi lângă ghetuțe pentru calul lui Moș Nicolae.

ghetute

Cadouri primite în ghetuțe de Moș Nicolae

[Sursa foto: peroz.ro]

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

La sate există obiceiul ca feciorii să se strângă și să se organizeze în cete ca să aleagă gazdele pe care le vor colinda de Crăciun și de Anul Nou.

În versurile colindelor românești se vorbește despre florile dalbe și florile de măr, semnificând că joarda Sfântului Nicolae ar fi fost de măr. 

Tot de Sfântul Nicolae, creștinii obișnuiesc să pună în apă crenguțe de pomi fructiferi, iar dacă acestea vor înflori, păcatele le vor fi iertate.

Se spune că în ziua de 6 decembrie nu este bine să oferi cadouri ascuțite, obiecte de culoare neagră sau bijuterii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si