„Examenul la română de la Evaluarea Națională s-a terminat cu o anchetă în Maramureș. Aceasta după ce de la o școală din Baia Mare s-au aflat subiectele la o jumătate de oră de la startul probei. Între timp, absolvenții claselor a 8-a spun că li s-a îndeplinit cea mai mare dorință și nu le-a picat genul liric, de care se temeau cel mai mult. La această probă nu s-au prezentat mai bine de 7000 de elevi.

Iar alții peste 15000, care au început anul școlar, nici nu au fost înscriși la Evaluarea Națională”, a spus Christian Sabbagh.

Citește și: Evaluare națională cu peripeții, la Baia Mare. "Vom sesiza poliția, e caz penal". Ce s-a întâmplat într-un centru de examen

Frica elevilor a fost genul liric

Copiii și părinții deopotrivă au simțit din plin emoțiile primei zile a Evaluării Naționale. Proba susținută: examenul la Limba și literatura română. Absolvenții clasei a 8-a au avut o singură dorință: să nu le pice genul liric.

„De ce mi-e frică de liric? E greu și probabil nu l-am învățat așa bine. Așa că, Dumnezeu cu mila”, a spus un adolescent.

„Mie nu mi-e frică pentru că dacă eu nu m-am pregătit, nici el nu s-a pregătit, nici ea nu s-a pregătit.

Nu s-a pregătit nimeni. Suntem la fel toți”, a completat un altul.

Reporter: Dar ce ai dori tu să pice?

„Caracterizare”, a fost răspunul unui tânăr.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

După două ore au ieșit din sălile de examen, fericiți că rugile au fost ascultate. Pentru al doilea subiect, adolescenții de clasa a 8-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterizeze un personaj din „Cireșarii”. De fericire că au scăpat, unii s-au și îmbrățișat.

Elevii au fost bucuroși că a picat caracterizare de personaj

Caracterizare! Am zis, am zis că pică!”

„A picat caracterizare, îi mulțumesc lui Dumnezeu”, a spus un adolescent.

„Fix asta mi-am dorit să pice și am avut foarte mult noroc. Deci, cred că peste 9.50”.

Reporter: Te-ai bucurat că nu a picat genul liric?

„Normal! Cine nu s-ar bucura?”.

„Eu prima dată m-am uitat la subiectul doi. Am scris 15 minute și după am citit textele fiindcă am avut timp”, a spus o tânără.

„Foarte ușor! Iau nota 10!”, a precizat un absolvent de clasa a 8-a.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Pentru prima oară, lucrările au fost scanate digital și vor fi corectate online. Nu toți au fost mulțumiți de subiectele primite.

„A fost rezonabil, deși nu prea-mi place caracterizare”, a precizat o tânără.

„Cum să fie? O porcărie”, a spus un tânăr.

Citește și: Edu.ro Barem Română Evaluare Națională 2024: La ce oră se publică răspunsurile pentru subiectele primite azi de elevi- VIDEO

Peste 15.000 de elevi care s-au înscris în clasa a 8-a nu au dat Evaluarea Națională

Conform datelor transmise de inspectoratelor școlare, 160.000 de absolvenți de clasa a8-a au fost înscriși la Evaluarea Națională. Totuși, datele de la Ministerul Educației arată că, la începutul anului școlar, erau peste 176.000 de elevi. Asta înseamnă că că mai bine de 15.000 de elevi fie nu au terminat clasa a8-a, fie nu au fost înscriși la examen din diferite motive.

Joi urmează proba la matematică. Mediile se vor anunța pe 4 iulie, iar rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe 9 iulie. Este al doilea an în care, pentru admiterea computerizată la liceu, nu se mai ține cont de media claselor gimnaziale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si