VIDEO-EXCLUSIV- Fenomen ciudat pe litoralul românesc! S-au format dune de nisip, înalte de 1 metru. Ce a dus la aceste schimbări?
Plajele de pe litoralul românesc au început să erodeze tot mai mult. Din cauza furtunilor de iarna trecută, s-au format dune de nisip, înalte de 1 metru. Iată ce spun specialiștii.
Furtunile de iarna trecută au creat mai multe probleme pe litoralul românesc. Plajele au început să erodeze, existând astfel fenomenul de „cliffing”.
Furtunile au adus fenomenul de „cliffing” pe litoral
Din cauza fenomenului de „cliffing”, între linia mării și plaje există o distanță de aproximativ 10 metri, iar cei care vor să ajungă în apropierea apei trebuie să escaladeze dune de nisip, înalte de 1 metru.
Raluca Sevastru, corespondentul Știrilor Kanal D, vine cu cele mai noi informații despre fenomenul de „cliffing”.
Potrivit statisticilor, stațiunea Mamaia ar putea pierde, în timp, în jur de 40 de metri din lățimea plajei, pe o lungime de șapte kilometri, notează Adevarul.
Cu toate acestea, specialiștii spun că fenomenul de „cliffing” este unul total normal.
„Este un fenomen care se întâmplă și în alte părți litorale, nu doar la noi. În Mamaia s-a făcut înnisipare cu material de pe fundul mării, mai grosier, mai stabil, pe care se așteptau ca valurile să îl egalizeze. Există un dezechilibru între plajă submersă și cea emersă și se aștepta această echilibrare. A rămas în urmă însă tendința de egalizare și va mai dura poate ani până această egalizare se va petrece“, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Se pregătesc lucrări pentru zonele afectate de cliffing
Acest fenomen a fost așteptat de specialiști, motiv pentru care plaja din Mamaia a fost extinsă și cu 300 de metri pentru a nu fi complet ruinată de eroziune.
Angajații Direcției Apele Române Dobrogea Litoral vor să se apuce de lucrările pentru nivelarea zonelor afectate.
Aceeași situație este întâlnită și în Eforie Nord, unde, dunele de nisip și râpele formate au câțiva centimetri înălțime.
Chiar dacă fenomenul nu se arată a fi prea plăcut, specialiștii sunt de părere că autoritățile ar trebuie să planteze vegetație în zonele în care nisipul este mai dens și rădăcinile se pot prinde.
Potrivit aceleiași surse, în ultimii ani, turiștii s-au plâns de zonele de centru și nord din Mamaia cum că sunt prea late, departe de terase, că nisipul nu mai este fin ca în perioadele trecute și că apa este destul de adâncă la mal.