Furtunile de iarna trecută au creat mai multe probleme pe litoralul românesc. Plajele au început să erodeze, existând astfel fenomenul de „cliffing”.

Furtunile au adus fenomenul de „cliffing” pe litoral

Din cauza fenomenului de „cliffing”, între linia mării și plaje există o distanță de aproximativ 10 metri, iar cei care vor să ajungă în apropierea apei trebuie să escaladeze dune de nisip, înalte de 1 metru.

Raluca Sevastru, corespondentul Știrilor Kanal D, vine cu cele mai noi informații despre fenomenul de „cliffing”. 

Potrivit statisticilor, stațiunea Mamaia ar putea pierde, în timp, în jur de 40 de metri din lățimea plajei, pe o lungime de șapte kilometri, notează Adevarul.

Cu toate acestea, specialiștii spun că fenomenul de „cliffing” este unul total normal.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

plaje erodate

Plaje erodate din cauza furtunilor de iarnă

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

„Este un fenomen care se întâmplă și în alte părți litorale, nu doar la noi.

În Mamaia s-a făcut înnisipare cu material de pe fundul mării, mai grosier, mai stabil, pe care se așteptau ca valurile să îl egalizeze. Există un dezechilibru între plajă submersă și cea emersă și se aștepta această echilibrare. A rămas în urmă însă tendința de egalizare și va mai dura poate ani până această egalizare se va petrece“, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Se pregătesc lucrări pentru zonele afectate de cliffing

Acest fenomen a fost așteptat de specialiști, motiv pentru care plaja din Mamaia a fost extinsă și cu 300 de metri pentru a nu fi complet ruinată de eroziune.

Angajații Direcției Apele Române Dobrogea Litoral vor să se apuce de lucrările pentru nivelarea zonelor afectate.

plaja erodata

Porțiuni de plajă erodate, înalte de aproape 1 metru

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

Citește și: VIDEO- Schimbări meteo extreme în România. Inundații, ninsori și temperaturi peste media normală a perioadei

Aceeași situație este întâlnită și în Eforie Nord, unde, dunele de nisip și râpele formate au câțiva centimetri înălțime.

Chiar dacă fenomenul nu se arată a fi prea plăcut, specialiștii sunt de părere că autoritățile ar trebuie să planteze vegetație în zonele în care nisipul este mai dens și rădăcinile se pot prinde. 

Potrivit aceleiași surse, în ultimii ani, turiștii s-au plâns de zonele de centru și nord din Mamaia cum că sunt prea late, departe de terase, că nisipul nu mai este fin ca în perioadele trecute și că apa este destul de adâncă la mal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si