Close sidebar
Close sidebar

VIDEO-EXCLUSIV- Fenomen ciudat pe litoralul românesc! S-au format dune de nisip, înalte de 1 metru. Ce a dus la aceste schimbări?

Plajele de pe litoralul românesc au început să erodeze tot mai mult. Din cauza furtunilor de iarna trecută, s-au format dune de nisip, înalte de 1 metru. Iată ce spun specialiștii.

Maria Stiuca,

Dune de nisip formate în urma fenomenului de „cliffing”

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Furtunile de iarna trecută au creat mai multe probleme pe litoralul românesc. Plajele au început să erodeze, existând astfel fenomenul de „cliffing”.

Furtunile au adus fenomenul de „cliffing” pe litoral

Din cauza fenomenului de „cliffing”, între linia mării și plaje există o distanță de aproximativ 10 metri, iar cei care vor să ajungă în apropierea apei trebuie să escaladeze dune de nisip, înalte de 1 metru.

Raluca Sevastru, corespondentul Știrilor Kanal D, vine cu cele mai noi informații despre fenomenul de „cliffing”. 

Potrivit statisticilor, stațiunea Mamaia ar putea pierde, în timp, în jur de 40 de metri din lățimea plajei, pe o lungime de șapte kilometri, notează Adevarul.

Cu toate acestea, specialiștii spun că fenomenul de „cliffing” este unul total normal.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Plaje erodate din cauza furtunilor de iarnă

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

„Este un fenomen care se întâmplă și în alte părți litorale, nu doar la noi. În Mamaia s-a făcut înnisipare cu material de pe fundul mării, mai grosier, mai stabil, pe care se așteptau ca valurile să îl egalizeze. Există un dezechilibru între plajă submersă și cea emersă și se aștepta această echilibrare.

A rămas în urmă însă tendința de egalizare și va mai dura poate ani până această egalizare se va petrece“, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Se pregătesc lucrări pentru zonele afectate de cliffing

Acest fenomen a fost așteptat de specialiști, motiv pentru care plaja din Mamaia a fost extinsă și cu 300 de metri pentru a nu fi complet ruinată de eroziune.

Angajații Direcției Apele Române Dobrogea Litoral vor să se apuce de lucrările pentru nivelarea zonelor afectate.

Porțiuni de plajă erodate, înalte de aproape 1 metru

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

Citește și: VIDEO- Schimbări meteo extreme în România. Inundații, ninsori și temperaturi peste media normală a perioadei

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Aceeași situație este întâlnită și în Eforie Nord, unde, dunele de nisip și râpele formate au câțiva centimetri înălțime.

Chiar dacă fenomenul nu se arată a fi prea plăcut, specialiștii sunt de părere că autoritățile ar trebuie să planteze vegetație în zonele în care nisipul este mai dens și rădăcinile se pot prinde. 

Potrivit aceleiași surse, în ultimii ani, turiștii s-au plâns de zonele de centru și nord din Mamaia cum că sunt prea late, departe de terase, că nisipul nu mai este fin ca în perioadele trecute și că apa este destul de adâncă la mal.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI