Influencerii, luați la „bani mărunți” de ANAF
„Câți bani câștigi din Youtube? Câți bani îți dă Instagram pentru numărul de urmăritori? Auzi, dar pe tine te plătește direct Youtube-ul?”
Aceleași întrebări le pun și inspectorii de la ANAF care au început să verifice cu atenție veniturile pe care artiștii și persoanele publice le câștigă cu ajutorul platformelor sociale, cum ar fi Instagram, Facebook, Youtube și Tik Tok.
Sumele încasate diferă de la o vedetă, la alta, în funcție de numărul de urmăritori și de vizualizări. Dorian Popa, spre exemplu, a declarat că poate câștiga până la 40 de mii de euro lunar.
„Din Youtube, să spunem o medie de 20, 30 de mii de euro pe lună, combinat cu instagram, sa zicem un cumul, o medie de 30, 40 de mii de euro, lunar, combinat”,
a spus Dorian Popa recent în cadrul unui podcast.
Citeste si: VIDEO EXCLUSIV| Japonezul înșelat de un taximetrist din Gara de Nord nu este orișicine! Kousuke este un formator de opinie, care a vizitat nu mai putin de 79 de țări până la vârsta de 26 de ani
Cum este văzută meseria de influencer în România?
Vizate de acest demers sunt toate domeniile de activitate, cum ar fi industria muzicală, media, IT, gastronomie și călătorii.
Unii dintre influenceri spun însă că înainte ca inspectorii să îi tragă la răspundere, ar trebui ca meseria lor să fie recunoscută în lege.
„În primul rând, să ne verifice pe noi, influencerii, au reglementat? Mai întâi, funcția de influenceri trebuie să fie introduși în clasificarea ocupația din România, cor adică, abia apoi se trece la taxe și impozite”, a declarat Sensy, o cunoscută influenceriță în mediul online, pentru Știrile Kanal D.
Autoritățile au decis să apeleze la controale ample și asta pentru că foarte mulți dintre cei care își câștigă existența din astfel de materiale online fie nu declară deloc veniturile pe care le câștigă, fie evită să spună suma totală
de bani pe care o primesc prin intermediul platformelor online. Cum birocrația este stufoasă, vedetele se ajută de adevărate echipe care să depună declarațiile privind câștigurile.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Nu mi-a fost greu, am avocat, contabil, jurist care se ocupă de toate astea. Singură nu aș putea că nu sunt studiile mele(...) Din 3 în 3 luni fac chestia asta, este bine, avem anumite beneficii, brandurile mari nici nu te primesc fără firmă.”, a completat Sensy pentru Știrile Kanal D.
Andra Gogan, una dintre cele mai iubite tinere de pe platformele online, spune că este o normalitate să plătească impozit, însă nu își bate capul prea mult cu actele pentru că de asta se ocupă părinții ei.
Citeste si: VIDEO| Tot mai mulți antreprenori la început de drum descoperă un partener de nădejde în TikTok
„Ei se ocupă de asta, eu nu prea știu ce se întâmplă, dar îmi mai povestesc, încerc să rețîn că e important ce se întâmplă cu banii noștri și cui îi declarăm și ce facem(...) Mi se pare absolut normal, în orice țară și pe orice serviciu e impozit, statul ne da servicii, noi dăm la rândul nostru din ce câștigăm” , a declarat Andra Gogan pentru Știrile Kanal D.
Andra Gogan se ocupă de conținut online de ani de zile, iar veniturile nu sunt deloc unele de trecut cu vederea.
„De când eram mici, eu cu fratele, acum 12 ani făceam voci la desene, voci la reclame, eram vocile de copii de pe tv, nu existau altele, atunci câștigăm adunat mai mult decât salariul părinților mei” , a completat Andra Gogan pentru Știrile Kanal D.
Ce riscă cei care nu își declară veniturile la stat
Analiștii financiari spun că astfel, 10 la sută din veniturile încasate ar urmă să meargă către stat, iar cei care nu și-au declarat până acum câștigurile riscă și penalități semnificative.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Acei bani, încasați de pe diverse platforme sunt transferați într-o bancă. Prin analiza soldului la acea bancă se poate stabili dacă o persoană fizică și-a declarat veniturile sau nu.”, a spus Adrian Bența, consultant financiar, pentru Știrile Kanal D.
Citeste si: Selly, aroganță la cote maxime! Pe ce a putut să cheltuiască 25.000 de euro, în doar 24 de ore?
Inspectorii spun că astfel vor combate orice formă de evaziune fiscală, faptă prevăzută de codul penal ce poate aduce pedeapsă cu închisoarea sau amendă penală.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.