VIDEO - EXCLUSIV - Lee Murayama, celebrul actor și maestru al artelor marțiale, demonstrație inedită cu sabia tradițională a samurailor, la Arad
Surpriză de proporții zilele trecute, pentru cei care se plimbau prin parcul central din Arad. Un samurai veritabil, care în trecut a jucat și într-un film alături de Tom Cruise, le-a arătat românilor care sunt cele mai importante tehnici pentru mânuirea unei săbii. Bărbatul face parte dintr-o familie străveche de samurai și merge peste tot în lume pentru a ține lecții de jiu-jitsu tradițional. Alături de el, alți zeci de sensei au oferit demonstrații pentru publicul din vestul țării.
Parcul Mihai Eminescu din Arad a fost în weekend, gazda celui mai important eveniment de jiu-jitsu tradițional, organizat în țara noastră. Unii dintre cei mai cunoscuți luptători din lume au venit în vestul țării pentru a face o serie de demonstrații. Printre ei și Lee Murayama. Maestru al artelor marțiale, bărbatul născut la Osaka, a încântat publicul prin precizia cu care reușește să mânuiască sabia tradițională a samurailor.
Lee Murayama, demonstrație de arte marțiale la Arad
Ajuns la 73 de ani, Lee Murayama a jucat până acum și în câteva filme, cel mai celebru fiind Ultimul Samurai. Filmată în 2003, producția l-a avut ca protagonist pe celebrul Tom Cruise. Pentru Lee, rolurile din filme îi vin ca o mănușă, mai ales că el însuși este un samurai veritabil. Pe semne că împăratul Japoniei i-a dăruit o sabie pe care o păstrează la loc sfânt în locuința din America.
Claudiu Mihuț, corespodent Kanal D, a reușit să obțină mai multe informații din partea maestrului Lee Murayama pentru Știrilekanald.ro.
„Am o sabie veche de 600 de ani. Eu fac parte dintr-o familie de samurai, veche de mai bine de 300 de ani, avem însemnul acesta pe care îl am pe vestă, se numește Clanul Katabami”,
a povestit sensei Lee Murayama.
A adus cu el și o replică a sabiei pe care o deține acasă și ne arătat și nouă care sunt caracteristicile ei.
„Sabia japoneză are doar pe o parte tăișul, este curbată, pe suprafața care ușurează tăierea, pe spate nu este ascuțită, pentru a bloca atacurile și loviturile”.
Cu el a venit și Marie Tanaka, femeia care îl însoțește peste tot în lume.
A început să practice artele marțiale în timpul studenției și recunoaște că nu i-a fost deloc ușor deoarece avea corpul extrem de fragil. Totuși, a continuat, iar în decursul anilor a câștigat numeroase competiții de jiu-jitsu.
Ne-a mărturisit și nouă cum poți să faci performanță în artele marțiale, indiferent dacă ești femeie sau bărbat.
„- Cel mai important este să ai un psihic bun, mental să stai bine, ai nevoie de concentrare, sigur că e nevoie și să ai oasele puternice, nu folosim mușchii.