Miliarde de euro au fost cheltuiți anul trecut de România pentru importul de carne. Astfel, cele mai mari importuri sunt de carne de porc, de pui și de vită.

Disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană este estimat la 74,3 kg, iar 27,6% este din import. 

În cazul cărnii de porc, situația este diferită. Aici, se exportă, în medie, doar 1,1 kilograme și se importă 18,4 kilograme, obținându-se un deficit de 17,3 kilograme/ persoană.

Citește și: VIDEO-Burgerii, printre preferații românilor. Cum putem alege sendvișul care să ne placă în mod special

costiță

Carne preparată la grătar

[Sursa foto: Pexels]

De unde provine friptura din farfurie?

Există 20 de țări mari producătoare de carne din lume, dintre care 5 sunt țări aparținătoare Uniunii Europene.

Germania are o producție de 8,2 milioane de tone carcasă, Spania produce 7 milioane de tone, Franța- 5,6 milioane de tone, Polonia- 4,5 milioane de tone, iar Italia produce 3,7 milioane de tone.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În cazul României, producția este cu puțin peste 1 milion de tone de carne, potrivit unui studiu realizat de HotNews.

„Principalii importatori neți de carne de porc din această regiune sunt România, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă și Bulgaria. Deși pesta porcină africană (PPA) rămâne o caracteristică predominantă în sectorul porcinelor din Europa Centrală, focarele au scăzut, iar industriile din unele state membre și-au sporit investițiile pentru a-și crește oferta și a reduce ponderea importurilor în consum. Pe baza acestei evoluții, se preconizează că producția de porcine din România va crește ușor în 2024”, spun
analiștilor USDA, potrivit Economica.

Citește și: VIDEO- România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, dar în cantități reduse. Ce spun specialiștii despre produsele din import?

carne de porc farfurie

Porție de carne de porc cu legume

[Sursa foto: Pexels]

Georgiana Grimm, reporterul Știrilor Kanal D, vine cu cele mai noi informații despre acest subiect.

Țara care ne importă cea mai multă carne de pui de Ungaria, cea mai multă carne de porc vine din Germania sau Spania, iar în cazul cărnii de vită, țările de unde o aducem sunt Italia și Polonia.

În 2016, în România au fost duși la abator 4,6 milioane de porci, iar în 2022 doar 3 milioane. Scăderea semnificativă s-a produs și din cauza pestei porcine africane. 

Astfel, una dintre problemele apariției pestei porcine este nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale, potrivit sursei citate.

Adesea, chiar dacă nu respectă normele pentru a fi comercializate, animalele ajung să fie vândute în târguri.

Potrivit unei cercetări ASE și măcelăriile au rol negativ în răspândirea pestei porcine deoarece unii angajați nu respectă condițiile sanitar-veterinare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si