„Fostul președinte al Columbiei, care a fost răpit de Pablo Escobar, a vorbit în exclusivitate pentru Știrile Kanal D despre povestea ruptă din serialul Narcos prin care a trecut. Există doar două persoane în toată lumea ce au supraviețuit după ce au fost răpite de regele drogurilor. Urmăriți interviul realizat de colega mea, Claudia Costandiș. Vă avertizez că urmează informații cu un puternic impact emoțional”, a transmis Christian Sabbagh.

Povestea președintelui răpit de Pablo Escobar

Andres Pastrana este una dintre cele mai marcante figuri ale politicii columbiene. Președinte între anii 1998-2004, politicianul și-a început cariera ca jurnalist. A fost atât de incisiv în investigațiile sale, încât a atras atenția celui mai cunoscut traficant de droguri ce a existat vreodată: Pablo Escobar.
Andres Patrana: Am prezentat un program TV de știri ce era de la 9.30 la 10.30 seara, de luni până vineri. De acolo, am decis să mă retrag de la emisiunea mea și să candidez pentru primăria din Bogota. Apoi, am fost ales primul primar din Bogota, pentru că, înainte, primarul era numit de președintele Columbiei.
Claudia Costandiș: Pare o carieră impresionantă, dar știu că nu ați avut o viață ușoară. Ce s-a întâmplat înainte să fiți ales ca primar?

Citește și: Cât plăteau părinţii la grădiniţa din Ilfov, acolo unde educatoarea i-ar fi abuzat pe copii? Femeia, lăsată în libertate

Andres Patrana: Un mic grup de jurnaliști am decis să dezvăluim toate numele și încrengăturile cartelurilor de droguri din Columbia. Pe atunci, aveam cartelul Medellin, condus de Pablo Escobar și de frații Ochoa, și Cartelul Cali. Oamenilor le era frică și să pună voce pe știrile (n.r. traficanți) pe care urma să le dăm la televizor. Le-am spus că eu voi pune! Iar asta i-a atras atenția lui Pablo Escobar, iar cartelul m-a amenințat cu moartea.
În anul 1982, Pablo Escobar mi-a trimis un mesaj în care mi-a spus: „Te voi ucide. Nu mă interesează cât mă va costa, ești un om mort!”. În 1988, m-a răpit. Candidam pentru primăria din Bogota, și am fost răpit din sediul meu. M-au dus aproape de Medellin, m-au ținut captiv o săptămână, pentru că, din fericire, poliția m-a salvat!
Claudia Costandiș: Cum de v-au ținut în viață, de ce?

Andres Patrana: M-au răpit pentru că Escobar și Cartelul Cali, ambele carteluri, erau două carteluri la acea vreme, au decis să creeze un grup care să lupte împotriva extrădării în Statele Unite. Singurul lucru de care traficanții de droguri se temeau era să fie extrădați în SUA, pentru că știau că, în state, vor plăti! Așa că s-au gândit: tatăl lui Andres este liderul Opoziției, Andres este favoritul la a câștiga scaunul de primar al Bogotei, o să-l răpim, pentru a pune presiune pe Guvern, pentru a respinge extrădarea.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În perioada în care Pablo Escobar a fost regele drogurilor, se estimează că ar fi răpit câteva sute de persoane.

Dintre acestea, doar două au supraviețuit. Una dintre ele este președintele Andres Pastrana.

Andres Patrana: Escobar a decis să-l răpească și pe Procurorul General al Columbiei. Când am fost răpit, a fost răpit și Procurorul General, doar că în operațiunea de răpire a procurorului, el a fost împușcat. Iar în operațiunea de salvare a Procurorului General, m-au găsit, de fapt, pe mine. Am fost norocos! Pentru că nu cred că aș mai fi supraviețuit mai mult de 3-4 zile.
Claudia Costandiș: Ați fost speriat în timpul răpirii și chiar și după, până când Escobar a încetat din viață? 

Andres Patrana: Îmi amintesc, probabil mulți oameni l-au văzut în serialele de la televizor, pe acest tip, supranumit Popeye, era cel mai bun asasin al lui Escobar. Popeye mi-a mărturisit că el, cu mâinile lui, a ucis 450 de oameni și indirect, 1.500 de persoane. El este tipul care m-a răpit! Și îmi amintesc, când a ajuns în biroul meu, cu încă un tip din cartelul Medellin, mi-a pus un pistol la cap, un pistol foarte mare, și și-a pus capul lipit de al meu. Și a pus pistolul aici. Și mi-a spus: „Dacă trebuie să te ucid pe tine, glonțul care te-ar ucide pe tine, m-ar ucide și pe mine”.

În anul 1998, Andres Pastrana a devenit președintele Columbiei. Nu a scăpat, însă, de pericole. Pentru că a continuat să lupte împotriva traficanților de droguri, și atacurile asupra sa au continuat.

Andres Patrana: Pe când am fost președinte, am avut 97 de tentative de asasinat asupra mea și încă trebuie să merg cu bodyguarzi. Chiar și acum am peste 50 de bodyguarzi cu mine.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dacă în trecut America de Nord era piață de desfacere pentru drogurile ce provin din Columbia, ținta e acum Europa. În momentul de față, aproximativ 80% din cocaina confiscată de polițiștii din țara noastră provine din Columbia. Ultimele studii realizate de Agenția Națională Antidrog asupra apelor reziduale din Capitală arată că drogul cel mai consumat, în weekend, este cocaina.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si