Birocrația românească dusă la absurd nu se dezminte nici în fața urgențelor. La o lună de la explozia devastatoare din Dolj, Guvernul încă nu a trimis banii necesari pentru a stabili cât de mare e zăcământul de gaze. Explicația celor de la București frizează ridicolul: nu e nicio întârziere la mijloc, iar aprobarea sumei necesare trece prin traseul birocratic obișnuit, a transmis Cristian Sabbagh.

Explozia din Dolj nu spulberă birocrația

Stăm cu frică. Că Doamne ferește, poate se... nu se știe unde explodează iar. Mi-e frică să aprind becul, că dacă sare casa în sus?, a spus un localnic.

După 4 săptămâni de la explozia devastatoare care a rănit un sătean, teama încă domnește printre localnici. Pentru rezolvarea problemei e nevoie de foraje și un studiu care să stabilească proporțiile rezervei de gaz. Totul costă 2 milioane de lei, sumă uriașă pentru autoritățile locale care au cerut ajutor de la București.

- Când vine, doamnă? Ține oamenii ăștia aici, pe drum, toată ziua, și zi și noapte, mai are lumea treabă. E păcat dacă nu poate să folosească gazul ăsta, a spus un localnic.

Pentru reprezentanții Guvernului însă o viitoare explozie nu pare să fie o urgență.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Măsurătorile făcute de pompieri au indicat valori mari la opt gospodării și fântâni din zonă. În case au fost montate detectoare performante, dar acestea au nevoie în permanență de energie electrică.

- Dacă se ia curentul, ventilatorul... dispozitivul de gaz nu mai...

funcționează... că e băgat la curent. Alaltăieri seara s-a luat curentul, a venit dimineața. Suportăm, pentru că în altă parte n-avem unde să ne ducem, a spus un localnic.

Cinci oameni au fost evacuați, iar aceștia se întorc ziua să hrănească animalele din gospodărie.

Citește și: Pericol de explozie! O țeavă de gaze a fost spartă în timpul unor lucrări, în zona Afumați

- Când aud ventilatorul, stau afară până se oprește. Că nu țiuie mult.
- Vă e teamă să intrați?
- Da. Mi-au impus să nu fac focul și să n-aprind becul. Și așa am făcut, a spus o localnică.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

- Așteptăm, timpul ne omoară! Și noi suntem în tensiune, și oamenii sunt în tensiune. Guvernul...zic că o să ni-i dea în cel mai scurt timp.

Adresele către Guvern sunt înaintate cred că de 12-13 zile, a spus primarul din Calopăr, Daniel Bobin.

Procedura de aprobare a banilor a început la București în urmă cu 10 zile. De la comitetul pentru situații de urgență, proiectul a ajuns la Ministerul Dezvoltării. Acolo se adună alte aprobări iar proiectul ajunge la guvern unde trebuie aprobată hotărârea finală. Autoritățile ne-au transmis senine că la mijloc nu e nicio întârziere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: