Fără concerte, festivaluri sau petreceri din bani publici, este propunerera Guvernului care ar putea pune stop festivităților din toată țara. Aleșii vor astfel să limiteze cheltuielile făcute de primării până la sfârșitul anului. Edilii nu se arată însă încântați de inițiativă, a transmis Cristian Sabbagh.

Ce spun primarii despre propunerea Guvernului?

Primarul din Baia Mare este foc și pară după ce a auzit de noua propunere a guvernanților.

Primăria sa are datorii de peste 45 de milioane de lei, iar un festival a fost anulat. Acesta neagă însă că datoriile imense ar fi motivul si nu e de acord cu ideea renunțării la evenimente.

Nu se reduce nici o cheltuială, nu se face nimic. La primul paragraf spune că nu se mai cumpără pixuri, la următorul paragraf, se pot cumpăra pixuri în limita cheltuielilor din ultimele 9 luni, a transmis Cătălin Cherecheș.

Citește și: VIDEO- Cătălin Cherecheș, internat de urgență: "Mi-e rău, mă strânge ceva de piept, mă strânge ceva de gât, nu mai pot să respir"

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, Executivul vrea să țină în frâu deficitul bugetar prin limitarea cheltuielilor administrațiilor locale. Proiectul prevede că autoritățile nu vor mai putea organiza evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale sau festivități din bani publici până la finalul anului.



Nu le înghețăm. Le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În ultimele luni există un avânt în ceea ce privește cheltuielile nu tocmai necesare, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Evenimentele vor putea fi organizate totuși dacă banii provin din donații sau sponsorizări. De asemenea, târgurile de Crăciun își vor putea continua activitatea.

Aceste târguri cu adevărat aduc niște cheltuieli, dar aduc și venituri. Primarii au tot dreptul să facă ce cred ei de cuviință împreuna cu cei care i-au ales. Să lăsăm un pic cheltuielile indirecte care se făceau de obicei, pixuri, agende, clopoței, a continuat Ciolacu.

Guvernul vrea să taie cât mai repede din cheltuieli până la finalul anului ca să se poată încadra în ținta de deficit bugetar (4,4% din PIB). Potrivit Ministrului de Finanțe, bugetul statului nu ne mai permite să aruncăm banii pe distracții. Astfel, în ordonanța de urgență se precizează ca toate cheltuielile din noiembrie si decembrie sa nu depășească media cheltuielilor din ultimele 9 luni.

Sunt măsuri de austeritate, evident, se văd de la o poștă, încalcă oarecum autonomia locală. Cred că se încalcă un pic și prevederea legii 500 privind finanțele publice locale. În ultimii trei ani de zile am fost la limita inferioară a cheltuielilor pentru evenimentele de iarnă, dar nu putem lăsa orașul în întuneric, nu putem strica bucuria copiilor de a se bucura de sărbătorile de iarnă, a declarat Mihai Chirică, primar municipiu Iași.

În ceea ce privește alegătorii, oamenii sunt împărțiți în două tabere. În timp ce unii cred că măsura este buna, alții se tem că bucuria sărbătorilor va fi umbrită.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Proiectul privind ordonanța de urgență a fost finalizat de către Ministerului de Finanțe și va fi discutat în următoarea ședință de Guvern.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si