Sătui de mască, mulți n-au mai așteptat libertatea absolută. Chiar și-n zonele aglomerate, omit s-o mai poarte, ca si cum pandemia s-ar fi terminat.

Relaxarea va veni curând, dar nu pentru toți odată. Mai exact, oficialii iau în calcul să înlăture obligativitatea purtării măștii în aer liber acolo unde mai bine de jumătate din locuitori s-au vaccinat.

Capitala este însă singurul mare oraș care se apropie de acest prag după maratonul din weekend- unde s-au imunizat peste 20 000 de oameni – dublu față de estimare.

„Pentru vacante, pentru o eventuala plecare la munca in afara”, spun unii.

Masca ar putea să fie obiligatorie doar în spații publice din august

În același ritm susținut, cu zeci de mii de vaccinați în 24 de ore, am putea să renunțăm la mască până la 1 august – mai devreme decât anticipat. În spațiile publice, în schimb, masca va rămâne, cel mai probabil, obligatorie până când România va avea peste 70% vaccinați. Tot atunci ar putea să fie ridicate și restricțiile de noapte.

Oficial, autoritățile încă dezbat propunerile. Deocamdată au stabilit ca teatrele, cinematografele și sălile de spectacol din București să găzduiască doar evenimente pilot cu voia autorităților.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Toate scenariile sunt pe masa. Din punctul meu de vedere este normal ca toate persoanele care s-au vaccinat să-și poată continua viata, sa revină la normalitate”, crede premierul.

Revenirea la normalitate se va face în două etape- pe 1 iunie și pe 1 august.

Potrivit unor surse, în ședința de Guvern- ținută cu ușile înschise- s-ar fi discutat inclusiv despre anumite privilegii, care ar putea să-i vizeze pe vaccinați.

Până să renunțăm la mască, starea de alertă a fost prelungită

În cazul lor, dacă experții în sănătate publică și oficialii țării se pun de acord, am putea avea hoteluri și restaurante ocupate 100%, exclusiv de imunizați.

„Nu s-a luat nicio decizie, nu s-a luat o astfel de măsură așa că e prea devremne să vorbim, să confirmăm sau să infirmăm”, spune Raed Arafat.

Unele state europene au îmbrățișat deja modelul- în ciuda criticilor.

Pe de altă parte, marile orașe scapă încet-încet de restricții. După Timișoara, și Brașovul a trecut în scenariul verde- acolo, incidență a scăzut sub 2 la mie. Restaurantele, cafenelele și teatrele funcționează acum la 50% din capacitate.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si