Românii practică tot mai des cumpăratul medicamentelor din farmacii, doar pentru că sunt recomandate de farmaciști. Mai nou, acest obicei ar putea fi sancționat prin lege.

Medicamente pe bandă rulantă la recomandarea farmacistului

Tatiana Gavrilă, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații după un experiment la o farmacie.

Citește și: VIDEO- Infecțiile respiratorii și virozele sunt la ordinea zilei din cauza schimbărilor de temperatură

„- Ceva de imunitate dacă vreți?

- Am deja!

- De prevenție...(n.r. medicament) costă 38 de lei”.

Cu siguranță vi s-a întâmplat, cel puțin o dată, ca, intrând într-o farmacie, să fiți puși în situația de a cumpăra un medicament de care nu aveați neapărată nevoie. Aceasta doar pentru că farmacistul vi-l recomandă în continuarea tratamentului prescris de medic.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„- Ce v-au recomandat? 

- Vitamine, în special”.

Citește și: Majoritatea antibioticelor nu se vor mai achiziționa fără rețetă de la medic. Ministrul Sănătății oferă explicații

Puțini știu că aceste practici încalcă codul deontologic al farmacistului. 

Un farmacist a explicat că: „Vorbim de medicamentele pe bază de prescripție care nu pot fi recomandate de către farmacist, doar cu rețetă de către medic.

În ceea ce privește suplimentele, atâta timp cât ele au și reclame la televizor, se pot cumpăra inclusiv din benzinării, aici recomandarea farmacistului ar trebui să vină în beneficiul pacientului”.

Farmaciștii ar putea fi sancționați pentru recomandarea de medicamente pacienților care nu au nevoie

În România nu există acum o legislație clară care să aplice sancțiuni în aceste cazur i. Iar farmaciștii ajung în postura unui agent de vânzări.

„Este destul de greu de a sancționa în acest moment angajatorul, pentru că, în foarte multe cazuri, farmacistul nu este în mod direct sancționat că nu își atinge targetul sau nu vinde în anumite cantități, ci el primește niște bonificații”, a transmis Cristina Pavel, reprezentant Asociația Farmaciilor Independente.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Maria s-a stins din viață în urma unei răceli care părea banală. Românca avea doar 6 ani

Un raport al Consiliului Concurenței arată că numai în 2019, s-au vândut cu 55% mai multe medicamente fără prescripție medicală şi cu 99% mai multe suplimente alimentare comparativ cu 2015.

Pentru a sancționa farmaciile care le bagă pe gât pacienților pastile de care nu au nevoie, a apărut și o propunere legislativă.

Citește și: Un bebeluș s-a infectat cu o bacterie într-un spital din București. Părinții copilului: „Nu voiau nici în ultimul ceas să recunoască că de fapt este vina lor”

Astfel de practici ar putea fi sancționate cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei la prima abatere, respectiv între 10.000 și 20.000 de lei dacă se constată repetarea faptei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si