Găsesc aici absolut de toate, chiar și ce nu le-ar trece prin minte. Iar la mici poftesc toți.

Mai că nu e român să nu fi auzit de Piața Obor, iar mai nou târgul a devenit un must have pe lista de obiective și pentru străinii care vin în Capitală, mai ales că a fost intens promovată de vloggeri.

Obor, piața unde găsești orice îți dorești

"Hai la Obor că acolo găsim orice. Asta e o zicală din bătrân"

Un prim popas e musai să îl faci la vestita terasă cu mici. Un bucătar din Spania a venit special să filmeze un reportaj aici.

"Obor pentru că este piața cea mai cunoscută în București. Găsim absolut și pește, și carne și legume și fructe și orice și au... și pentru acești mici faimoși"

Indiferent că te nimerește aici în timpul săptămânii sau în weekend, la mese e plin de lume, iar grătarele sfârâie la foc continuu. Patronul ne povestește că în 2011 când a pus afacerea pe roate nu și-a imaginat că va ajunge celebru peste mări și țări.

"Noi am venit doar într-o parcare, cum ar veni goală și am pus o baracă aici și am un grătar și așa am pornit ușor, ușor, că în primii trei ani să nu vezi că era chiar așa, de la început povestea e frumoasă să zic așa, ne-a ajutat foarte mult Oborul, Piața

asta Obor exact un Turn Babel, găsești orice vrei aici, de la chinezi, la americani, la ăștia de ai noștri, de din toate etniile, da e viață frumoasă-n Obor"

Iar târgul de afară, cum i se spunea pe vremuri, a devenit cea mai mare piață a României sub ochii multor bucureșteni, care se minunează la ce văd acum, amintindu-și că pe vremuri se făcea în Obor negoț cu animale.

"40 de ani am lucrat numai la semafoare și treceam, pac, pac, un mic, doi, repede, hai, mai ales când avea de lucru în zonă nu evitam Oborul"

Îi lăsăm pe oameni să savureze micii și berile și ne continuăm aventura. Ajungem în hala veche. Oamenii se pot tunde la frizerie, își pot repara pantofii sau chiar să treacă pe la croitorie sau să cumpere tot ce le poftește inima, de la suveniruri, veselă, hrană pentru animale de companie sau chiar papagali, până la undițe, haine, perdele sau jaluzele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"- Cred că am șă o cumpăr, dar la ce preț?

- 50 de lei

- Hai, fă-mi reducere că ești prietena mea. O să mai iau un lucru, da faci acolo o reducere,

- Da, da"

În vreme ce localnicii se târguiesc să scape cât mai ieftin, turiștii sunt fascinați.

"Pentru plimbari, pentru cumpărători, pentru tot"

Evident, din hală nu lipsesc măcelarii, cu ștate vechi.

"În obor m-am învățat. Aici știți cum se zice, câinele nu pleacă de la măcelărie. Sunt în piață de la 16 ani jumate, am venit să fac ucenicie de măcelar. Se vindeau pe lespezi de marmură nu erau vitrine frigorifice"

Ne mutăm în hala nouă. Printre tarabele cu fructe și legume de tot felul, chiar și exotice. Nu lipsesc iconițele atârnate de comercianții care își pun toate speranțele în divinitate când vine vorba de vânzări.

Geta ne mărturisește că sunt deja 25 de ani de când își vinde recolta în Piața Obor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Unde te obișnuiești, acolo rămâi. Ce ar fi fost să mă duc eu în altă piață, să nu cunosc pe nimeni acolo, să nu știu nimic și să mă duc. Ce să fac acolo? Aici de bine, de rău, cunoști clienții, cunoști oamenii, mai spunem la clienți problemele noastre"

Cei vârstnici spun că trec pe aici pentru că sunt prețuri acceptabile. Celor tineri, locul le trezește un sentiment nostalgic.

"Tocmai asta îi spuneam ei înainte, că îmi lipsește treaba asta, de când mă duceam la bunica la țară și la copilărie și când mă uit la bunicile care sunt în tarabă și le văd cum sunt, mă emoționează, e frumos"

Afară dăm peste alt bazar, plin cu tarabe, cu haine, încălțăminte sau fructe și legume.

Aproximativ douăzeci de mii de vizitatori ajung într-o zi obișnuită în Piața Obor, iar în zilele de weekend sau de sărbătoare, numărul acestora se poate tripla. Astăzi, Piața a devenit o a doua casă pentru circa două sute cincizeci de producători locali și o sută cincizeci de comercianți.

Așadar, indiferent de epocă, Oborul rămâne un loc pestriț, atât pentru locuitorii săi, cât și pentru vizitatorii care îi calcă pragul fermecați și au o răbdare de fier să se plimbe plin mulțimea de oameni tarabe și cărucioare.

Citește și: VIDEO- Întoarcerea la cumpărăturile din bazar. Bazarul din Obor, micul rai al cumpărătorilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si