VIDEO - Fațetele, soluția danturii perfecte. Avantajele și dezavantajele acestei proceduri
O dantură impecabilă are nevoie de puțin ajutor! Zâmbetul perfect, pe care adeseori îl admirăm în reviste, poate fi obținut de oricine, însă nu oricum.
„Minunile se produc, de regulă, în cabinetele stomatologice, unde forma și culoarea ideală a dinților sunt obținute cu ajutorul fațetelor dentare. Însă, ca orice procedură, fațetarea dentară are avantaje și dezavantaje”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
În timp ce unii se nasc cu o dantură impecabilă, alții fac eforturi uriașe pentru un zâmbet strălucitor. Iar metoda cea mai des întâlnită pentru obținerea acestuia este aplicarea unor fațete dentare, un procedeu minim-invaziv, care poate să ascundă aproape orice problemă dentară.
„Atunci când există modificări de culoare în structura smalțului care nu dispar la procesul normal de albire recomandăm fațete, când există fisuri, abrazii accentuate, când există distrugeri ale muchiilor incizale sau ale dintelui, per ansamblu, se pot aplică fațete dentare”, a explicat Denisa Zaharia, medic specialist ortodonție și ortopedie facială.
Procedura stomatologică presupune o transformare uluitoare pentru cel asupra căreia se aplică. Însă, presupune afectarea ireversibilă a smalțului dentar.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Șlefuim 0.2-0.3 mm din suprafața smalțului pentru a aplica fațetele dentare, niște foițe din porțelan sau zirconiu care se aplică pe suprafață exterioară a dintelui, astfel încât să mascheze anumite modificări ale acestor dinți. Odată smalțul șlefuit și-a pierdut din integritate, el trebuie protejat, fațetele sunt o soluție ireversibilă, practic. Nu ne putem întoarce la smalțul pe care l-am avut pentru că el a fost îndepărtat ”, a adăugat Denisa Zaharia, medic specialist ortodonție și ortopedie facială.
Tehnologia de ultima generație pune la dispoziție diverse tipuri de materiale pentru fațetarea dentară. Gama largă de forme și de culori se adaptează oricărui dinte, iar efectul este vizibil pe loc. Însă, medicii recomandă ca alegerea culorii fațetelor să fie apropiată de cea a dintelui natural, astfel încât rezultatul să nu fie artificial. Îngrijirea unei danturi fațetate este identică cu a celei naturale, însă durata ei de viață este, încă, destul de redusă.
„Ele au o durată lungă de viață, undeva la 15 ani. Din fericire, acum, tehnologia a evoluat și putem realiza astfel de fațete într o grosime foarte redusă, de 0.3 mm”, a mai spus Denisa Zaharia, medic specialist ortodonție și ortopedie facială.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Deși ascunde imperfecțiunile cosmetice și este soluția ideală pentru diverse probleme de tip stomatologic, fațetarea dentară nu este o procedură asigurată de stat.
Costurile ei sunt destul de ridicate: un singur dinte costă, în medie, 2.000 de lei, în funcție de materialul utilizat.