VIDEO - Femeile intră la menopauză tot mai devreme. Explicațiile medicului specialist Alina Bordea
Unele femei au început să intre la menopauză înainte de vârstele între 45 și 50. Iată explicațiile medicului specialist Alina Bordea.
„Menopauza la femei nu mai apare de la vârsta de 45-50 de ani, ci din ce în ce mai devreme. E un proces prin care corpul și nevoile noastre se schimbă și odată cu acest moment al vieții, apar și simptome deranjante cum ar fi senzația bruscă de căldură, dar și insomnia. Cum ne obișnuim cu menopauza în așa fel încât să nu ne afecteze pe termen lung, aflăm astăzi de la doctorul Alina Bordea, medic specialist în infertilitate și dcotor în științe ”,
„ Simona Pătruleasa: Așadar, știm că femeile au început să intre la menopauză mult prea devreme. De ce se întâmplă acest lucru și care ar fi vârsta despre care vorbim? Am înțeles că sunt și cazuri de 35 de ani, poate mai devreme de atât.
Alina Bordea: În primul rând aș vrea să explic un pic ce înseamnă menopauza. Ei bine, noi, femeile, ne naștem cu toată rezerva ovariană, adică în ovare avem un număr finit de foliculi. Aș compara acest lucru cu un cont bancar, un cont bancar pe care Dumnezeu ni-l dă femeilor atunci când ne naștem. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cheltuim banii aceștia din cont, odată ce avem ovulații, menstruații. Sunt anumiți factori de mediu, factori exteriori care accelerează cheltuirea banilor din cont. Menopauza înseamnă momentul în care nu mai avem bani în cont. Deci, practic, în momentul în care ovarul nostru nu mai are foliculi, nu mai are ovocite, nu mai este capabil să conceapă, să producă un copil. Menopauza poate fi accelerată și cum spuneați, la vârste fragede. Se poate întâmpla la vârste mai mici chiar de 35 de ani în anumite condiții și sub acțiunea unor factori externi. Aș menționa dintre aceștia: fumatul, stilul de viață nesănătos, factorii externi cum ar fi poluarea, trăim într-un mediu extrem de stresant, toate acestea pe lângă predispoziția genetică pentru că fiecare dintre noi, bărbat sau femeie, ne naștem cu un cod genetic. Dacă codul acela genetic, de exemplu, este modificat se poate să intrăm și am paciente care intră la menopauză la douăzeci, douăzeci și ceva de ani. Realitatea este că sunt obligatorii consulturile ginecologice periodice pentru femei, încă de la vârste tinere pentru că un specialist în infertilitate sau un specialist în fertilitate poate evalua rezerva ovariană și poate anticipa cu câțiva ani momentul intrării la menopauză.
Citește și: VIDEO- Femeile mature, între dietă și acceptare. Cum învățăm să ne iubim corpul?
Simona Pătruleasa: Care sunt simptomele care ne indică acest lucru?
Alina Bordea: Ei bine, știm de la bunicile noastre care spuneau: m-a iertat Dumnezeu. Ce înseamnă m-a iertat Dumnezeu? Înseamnă că nu mai avem menstruație. Intrarea la menopauză nu este bruscă. Deci, se face treptat. Mai întâi pot apărea tulburări de ciclu menstrual și anume: nu ne mai vine menstruația la douăzeci și opt de zile, încep să se scurteze inițial perioadele și ăsta e un semn dacă avem menstruație la douăzeci și unu, douăzeci și trei de zile, nu e neapărat un lucru bun și ar trebui să mergem la medic. Asta se întâmplă vreme de 1-2-3 ani. Încep să se scurteze menstruațiile, după asta încep să se distanțeze și avem o menstruație la trei luni, o menstruație la șase luni.
Simona Pătruleasa: Când putem spune că s-a instalat definitiv?
Alina Bordea: Putem spune că s-a instalat definitiv menopauza când avem măcar un an de zile fără niciun fel de sângerare. Desigur, lipsa menstruației se asociază și cu alte simptome neplăcute și acestea apar cu mult înaintea instalării menopauzei și anume: insomnii, iritabilitate, bufeuri, uscăciune vaginală.
Simona Pătruleasa: Ce remedii ar exista pentru aceste insomnii?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Alina Bordea: În primul rând trebuie să ne imaginăm ovarul ca punctul central sau ca motorul secreției de estrogen. Estrogenii sunt hormonii feminității. Estrogenii sunt cei care ne fac să avem pielea întinsă, să avem tonusul pe care îl avem. Ce este de făcut în momentul în care observăm aceste tulburări? În primul rând să mergem la un medic specialist care să facă o evaluare completă, evaluare a simptomelor, evaluări hormonale și examene uzuale cum ar fi Papanicolau, ecografia mamară, care nu trebuie să lipsească, trebuie să fie făcute în fiecare an pentru orice femeie. În momentul în care corelăm niște simptome, adică cum spuneam uscăciune, insomnii, bufeuri există tratamente de substituție hormonală, adică terapii pe care le putem aplica fie pe piele, fie pastiluțe pe care să le putem înghiți și echilibrul poate fi refăcut cu ajutor din exterior. Și lucrul ăsta e extrem de important, eu le zic tot timpul pacientelor mele. Jennifer Lopez, toate vedetele din America sunt cum sunt și arată cum așa la 50-55 de ani pentru că fac terapie de substituție. E o terapie blândă de care ne putem bucura în zilele noastre. Sunt hormoni bio identici sau hormoni similari cu cei pe care ovarul nostru îi produce și ne bucurăm de beneficiile tinereții chiar și după vârsta menopauzei.
Simona Pătruleasa: Nu există riscuri pe termen lung?
Citește și: VIDEO- Menopauza, o nouă etapă a vieții. Cum pot depăși femeile această perioadă delicată?
Alina Bordea: Toate studiile făcute cu terapiile acestea noi arată că din contră, scade riscul cardiovascular, adică de diabet, de boli cardiace. Terapia de substituție hormonală scade riscul de cancer de sân, de endometru și așa mai departe.
Simona Pătruleasa: Este acesta un proces ireversibil? Dacă s-a instalat deja menopauza de câțiva ani, putem să revenim la situația de dinainte?
Alina Bordea: Este indicat chiar dacă am intrat la menopauză de 1-2-3 ani, această terapie de substituție poate fi folosită, e chiar indicat ca să ne revenim la starea de bine de dinainte, ca să zic așa. Din punct de vedere genetic sau din punct de vedere al ovarului nu există foarte multe variante să-i dăm restart pentru că așa cum spuneam, odată ce am cheltuit banii din cont nu avem nicio tehnică ca să îi punem înapoi acolo și așa că aducem din exterior aportul necesar de hormoni pentru a ne echilibra balanța și pentru a substitui, practic, funcția o varului care nu mai are resurse.
Simona Pătruleasa: Dacă sunt femei care vor să rămână însărcinate deși au intrat la menopauză ce se poate face? Se poate obține o sarcină chiar cină această situație?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Alina Bordea: Răspunsul este da și depinde foarte mult de vârsta femeii pentru că, de exemplu, eu tratez foarte mult infertilitatea și îi ajut pe oameni să facă copii. Văd femei de douăzeci și cinci de ani care sunt la menopauză. Se numește insuficiență ovariană prematură și atunci avem soluții pentru acestea să rămână gravide și soluția se numește ovo-donare sau apelăm la ovocite donate, adică luăm ovocite de la altă femeie pe care le putem folosi pentru a crea un embrionaș, embrionaș pe care îl punem în uterul femeii, ea îl va purta, va fi copilul ei, îl va alăpta, îl va naște.
Simona Pătruleasa: Există și riscuri dacă reușim să avem o sarcină la menopauză?
Alina Bordea: Există riscuri cu atât mai mult cu cât înaintăm în vârstă, adică peste patruzeci de ani, de exemplu, cresc riscurile pe perioada sarcinii, riscuri de diabet, de hipertensiune, riscuri pentru copil și riscuri pentru mamă. Spun mereu pacientelor mele că trebuie să fim informați, acum trăim în epoca cunoașterii, în epoca în care vedem filmulețe pe TikTok, pe YouTube, pe toate rețelele de socializare, trebuie să ne informăm corect și să alegem un medic care ne poate îndruma și să fie un planning familial pentru că, de exemplu, la douăzeci și cinci de ani vrem carieră și atunci luptăm ca să ajungem în vârf, să avem o situație economică, să avem o stabilitate emoțională și ne trezim la patruzeci de ani că ne dorim copii. Ei bine, lucrul ăsta e un pic mai dificil, dar cu un planning corect, adică la douăzeci și cinci de ani ne ducem la specialistul în infertilitate, discutăm de o rezervă ovariană și există inclusiv noțiunea de social freezing. Asta înseamnă că ne congelăm ovocite din tinerețe ca să nu fie nevoie după ce intrăm la menopauză la patruzeci de ani să apelăm la ovocite donate, ci apelăm la ovocitele noastre, adică banii economisiți în tinerețe și atunci va fi copilul nostru din punct de vedere genetic.
Simona Pătruleasa: Există și menopauză masculină?
Alina Bordea: Există pentru că și bărbații trec printr-un proces similar de îmbătrânire. Mie îmi place să le spun pacienților mei că Dumnezeu ne-a lăsat cu timp biologic limitat. Probabil a vrut să fim părinți tineri la momentul respectiv sau acum câteva sute de ani speranța de viață era mult mai mică și atunci trebuia să facem copii devreme. Acum, medicina a evoluat, stilul de viață, condițiile de viață sunt mult mai bune și atunci speranța de viață a crescut, însă organismul nostru este prins în niște coduri genetice care ne spun că a venit timpul să îmbătrânim, să intrăm la menopauză sau la andropauză. Revin la vecinii noștri americani care tratează cu succes atât problemele masculine, cât și problemele feminine și da, terapia pentru bărbați este o realitate, deși în România sunt destul de puțini bărbați care vor și care sunt dispuși către acest lucru care face absolut minuni. Putem din nou să privim către vest, unde oamenii fac sport la șaizeci și cinci șaptezeci de ani participă la competiții”.