„România se confruntă cu un fenomen meteorologic atipic. În zonele joase de relief, printre care și Capitala, este mai frig decât la munte. Specialiștii spun că este vorba despre inversiune termică, o anomalie care își va face simțită prezenta până la începutul săptămânii următoare”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

La munte, mai cald decât în București

După ce zilele trecute a nins cu fulgi uriași, ca în povești, acum vremea s-a stricat de tot în Capitală.

Termometrele nu au depășit 1 grad Celsius, iar pe tot parcursul zilei nu a fost urmă de soare pe cer din cauza norilor. Straniu este că vremea în București este mai mohorâtă decât la munte, acolo unde au fost înregistrate chiar și 5 grade Celsius în vârf de munte.
„Vremea rămâne închisă în zonele joase de relief, așa cum se întâmplă în acest sfârșit de săptămână la câmpie, și mai ales în sudul, estul, centrul țării s-a așezat o masă de nori destul de compactă și temperaturile au rămas coborâte, de exemplu în Capitală astăzi nu am avut mai mult de 1 grad în termometre, în schimb, sus, la munte, deasupra norilor, temperaturile au fost mai ridicate, chiar 5 grade la stația meteo Sinaia, la cota de 1.500 m. Același fenomen și dincolo de Carpați, în Ardeal”, a explicat Mihai Huștiu, meteorolog.

Fenomenul se numește inversiune termică. Specialiștii spun că este adesea întâlnit în sezonul rece, atunci când deasupra țării noastre se instalează o zonă de mare presiune atmosferică.


„Practic, avem stabilitate, nu mai bate vântul, nu mai sunt precipitații, dar stagnează aerul rece și acest aer rece fiind mai dens, mai greu, staționează în zonele joase de relief, la câmpie, în zonele depresionare, pe văi”, a mai adăugat Mihai Huștiu, meteorolog.
Ca să profite de vremea bună și soare, turiștii au luat cu asalt pârtiile din Poiana Brașov. La cota 1.800 soarele a strălucit toată ziua și a reflectat feeric zăpada așternută din belșug.
Peisajul pare desprins din povești, cu brazi încărcați cu zăpadă și pârtii foarte bine pregătite de administratorii domeniului schiabil.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Ninsoarea din Capitală i-a prins pe mulți bucureșteni fără căldură în case. Locuitorii au ajuns la disperare

Vremea își va menține valorile până la începutul săptămânii viitoare, spun meteorologii.
„Încălzirea, începând cu ziua de marți, vom avea temperaturi mai ridicate marți, miercuri și joi, temperaturi cam între 4 și 13 grade, mult mai calde, și în Capitală marți și miercuri vom avea 8 grade în termometre”, mai spun meteorologii.
De Crăciun vor fi vești bune pentru cei care iubesc zăpada. Din weekendul viitor, o masă rece va cuprinde din nou țara, iar în săptămâna dinaintea Crăciunului va aduce temperaturi mai coborâte și ninsori.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si