Close sidebar
Close sidebar

VIDEO-Fenomen meteorologic rar, aburi peste Marea Neagră. Cum a fost posibil? Expliația specialiștilor

Un strat de aburi s-a așternut peste Marea Neagră. Află cum s-a produs fenomentul meteorologic rar. chiar de la specialiști.

,

Fenomen rar, aburi peste Marea Neagră [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Românii îngheață, dar marea fierbe! Fenomenul rar și extrem de spectaculos poate fi văzut pe litoral zilele acestea. Deasupra valurilor s-au ridicat aburi care au dat impresia că apa clocotește. Cercetătorii care urmăresc zilnic temperatura Mării Negre ne arată cum s-a ajuns aici, a transmis Simona Pătruleasa.

Fenomen rar, aburi peste Marea Neagră

Fenomenul spectaculos a apărut ieri, încă de la primele ore ale dimineții și a ținut aproape toată ziua! Din valurile învolburate ieșeau aburi persistenți.

Fenomenul se vede cel mai bine din zona Cazinoului din Constanța. În urma diferențelor mari de temperatură dintre apa mării și cea din aer s-au format aburi care ne dau senzația ca marea fierbe, a transmis Raluca Sevastru.

Ieri, la stația meteo din Constanța s-au înregistrat minus 5 grade, dar în realitate se simțeau minus douăsprezece grade. Apa mării în schimb este neobișnuit de caldă pentru această perioadă: are 8 grade celsius. Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa analizează zilnic temperatura Mării Negre.

Și datorită acestui fenomen se produse această fierbe a mării

"Este suficient să fie o diferență de 10 grade între apa mării și aer și produce această fierbere, un fel de aer condensat încărcat cu umiditate.

Denumirea în engleză este de seasmoke și în română este vorba de ceață, ceață marină", a declarat Răzvan Mateescu, cercetător.

Un fenomen asemănător a avut loc și în anul 2017, tot pe 9 ianuarie. Specialiștii spun ca este rar și apare o dată la câțiva ani.

"Vom mai avea astfel de condiții de vaporizare ale mării. Veți vedea o situație inversă în mai când apele vor fi rece și aerul va fi cald", a declarat Adrian Bâlbă, biolog.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Spectacolul mării a fost admirat de localnici și de puținii turiști aflați acum pe litoral.

"Chiar dacă înghețam de frig am venit să vedem, e frumos, Constanța e frumoasă", a spus un localnic.

"Sunt foarte frumoși, n-am mai văzut fenomenul, am văzut doar în picturi", a spus un localnic.

"Am venit de la Suceava sa ne convingem daca aici e mai frig, dar nu e, e frumos", a spus un turist.

Meteorologii spun ca la Constanța vremea se va menține extrem de rece până săptămâna viitoare.

Citește și: VIDEO- Afară e ger, la fel și-n calorifer. O sută de mii de bucureșteni, lăsați fără căldură și apă caldă după o avarie la conducta primară

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI