Un fotograf a reușit să filmeze celebrul fenomen Gloria. Acesta se formează atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau într-o zonă cu ceață.

Citeste si: Cutremur puternic în această după-amiază. Seismul s-a produs în Buzău

Silueta poate fi înconjurată și de un cerc luminos care îi duce pe mulți cu gândul la o stafie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De obicei, fenomenul  Gloria poate fi observat la apus sau la răsărit.

Ce este fenomenul Gloria

Fenomenul Gloria apare foarte rar, doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia.

Citeste si: Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului? Tradiții și obiceiuri

În plus, norul respectiv trebuie să fie format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi bătrâni își duc viața singuri în munți

Numele de Gloria se referă la haloul de sfânt (aura colorată) ce se observă în jurul capului umbrei, iar numele de spectrul Brocken provine de la Vf. Brocken din munții Harz, Germania, în care a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării spectrului, ce apăreau deseori în acea zonă (termenul de spectru se referă la umbră mărită proiectată pe nor).

Ce este "curcubeul alb"

Acest fenomen mai poate fi întâlnit în literatură și sub numele de Cercul lui Ulloa sau Haloul lui Ulloa (după numele spaniolului Antonio de Ulloa y de Torre-Giral, un navigator, explorator și astronom din sec. al XVIII-lea).

Numele de Cercul lui Ulloa este folosit uneori, în mod incorect, pentru a face referire la un alt fenomen optic ce apare în condițîi de ceață, cunoscut sub denumirile de fogbow (i.e. curcubeul produs în condiții de ceață, colorat mai puțîn intens decât cel ce apare după ploaie) sau white rainbow (i.e. curcubeul alb – un curcubeu de ceață având culorile atât de slab conturate, încât nu mai pot fi distinse de către ochiul observatorului uman).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si