In articol:
„Mulți tineri se simt excluși din grupurile unde activează, iar efectele acestor sitauții se reflectă mai departe în viața lor de adulți. Colega mea, Mădălina Bichir, a aflat de la psihologul Cristian Andrei când și de ce devenim victime ale fenomenului de mobbing”, a spus Cristina Dorobanțu.
Citește și: VIDEO- ,,La Psiholog'', cu Cristian Andrei. Relația cu un bărbat dominator
Ce este fenomenul de mobbing și cum se manifestă
Mădălina Bichir, reporter: Întâlnim adesea tineri care excluși din grupurile, așa zis populare, încă de când sunt mici, iar mai departe, în viață, poate se simt excluși și de la facutlate, și din grupul de la muncă.
„Mobbing este fenomenul prin care o persoană este marginalizată într-un mediu Când un adolescent sau un copil este într-o situație de mobbing și, încetul cu încetul, rămâne izolat, este și pentru că părinții au cultivat această idee: „Tu nu trebuie să te amesteci cu oricine. Nu te juca cu oricine, că tu ești dintr-o familie bună”.
Cum afectează fenomenul de mobbing viața de adult
Mădălina Bichir, reporter: Pe mai departe, în viața de adult, se vor resimți aceste efecte ale mobbing-ului?
„Putem să regăsim o parte dintre cei care rămân celibatari, care nu se căsătoresc, ca fiind oameni care nu au știut să își dezvolte inteligența socială pentru a-și găsi prieteni și, de acolo, și parteneri.
Mădălina Bichir, reporter: Ar trebui să intervină și părinții în ceea ce se întâmplă în colectivul sau, mai bine, stau deoparte și îl lasă singur pe copiul să își facă loc în grupul popular?
„Părinții sunt esențiali. Uite un singur aspect: faptul că atunci când ești acasă, tu ești șeful. Ori, părinții pot să-l ajute pe acest copil, să-i facă o petrecere acasă la el și, în felul acesta, el să fie șeful. Ceilalți vin și îl întreabă: Nu te supăra, unde este toaleta?” sau „Mă descalț? Nu mă descalț?”. Astfel, el este cel care dă soluții colegilor și va fi recunoscut ca fiind cel important. Părinții trebuie să vorbească cu ceilați părinți. Părinții trebuie să le spună o poveste despre el colegilor. De obicei, cei tineri înțeleg și devin generoși dacă li se povestește ceva”, a spus Dr. Cristian Andrei, psiholog.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro