UPDATE 19.15. Fermierii sunt deciși să nu oprească protestul până când promisiunile Ministerului Agriculturii nu sunt transpuse într-un text de lege, publicat în Monitorul Oficial.

"Până acum avem doar promisiuni, nu renunță la proteste până când nu vedem lucrurile negru pe alb publicate în Monitorul Oficial. Nu vrem să luăm țeapa pe care au luat-o cei din Educație. Marea noastră problemă este cu cerealele din Ucraina", a

declarat unul dintre liderii protestului la Antena 3.

UPDATE 18.30. Fermierii au ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii. Ministrul Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.

Citește și: Veste proastă pentru șoferii din România. Lovitură dură pentru cei care au anumite tipuri de mașini

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. 

Protestul fermierilor și transportatorilor. La ce înțelegere s-a ajuns cu Ministerul Agriculturii

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. 

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

Vezi DOCUMENTUL cu cele 13 puncte agreate mai jos:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Printre solicitări se numără acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat şi va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”. El a explicat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.

Protestatarii blochează drumurile principale

Pe mai multe drumuri din țară, traficul a fost perturbat de mai multe camioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu o viteză minimă.

Transportatorii și fermierii  protestează deja de câteva zile, ajungând și în Capitală.

Mulți protestatari s-au decis să vină în Capitală cu propriile mașini, după ce forțele de ordine i-au blocat pe aceștia timp de cinci zile la intrările din București.

Fiind nemulțumiți de negocierile pe care le-au purtat cu reprezentanții Guvernului, care au eșuat, aseară, transportatorii au înconjurat clădirea Parlamentului. Mai mulți bucureșteni s-au alăturat protestului.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

De asemenea, aceste proteste au continuat și în mai multe județe din țară. Străzile au fost blocate de către protestatari, dar și cele mai importante puncte de trecere a frontierei precum Nădlac, Siret sau Albița. S-au adunat acolo, iar nimeni nu a mai fost lăsat să treacă, potrivit Antena3.ro

Citește și: Noi blocaje în trafic sunt anunțate pentru duminică. Ce au obținut până acum transportatorii și fermierii

Traficul ar putea fi perturbat luni de protestele fermierilor și transportatorilor

Protestele transportatorilor și fermierilor ar putea perturba și în această zi circulația mașinilor pe mai multe șosele din țară, au avertizat luni dimineață autoritățile.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

Citește și: VIDEO: Fermierii şi protestatarii amenință cu continuarea protestelor, după ce negocierile au eșuat din nou: "Suntem pribegi în ţara noastră"

„La nivelul țării, circulația se desfășoară în general pe un carosabil uscat, cu temperaturi negative și valori de trafic scăzute. În județele Arad și Argeș, izolat sunt condiții de formare a poleiului. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale”, transmite Infotrafic.

Pe DN 2 însă, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri. Banda este ocupată de autocamioane care participă la protestul transportatorilor.

Se estimează că protestele vor continua și luni, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

Recomandăm șoferilor să „se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației”, potrivit Infotrafic.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si