În a patra zi de protest se pare că fermierii au avut ceva mai mult succes. Ministrul Agriculturii a semnat un document prin care le promite că implementează măsuri fiscale şi ajutoare financiare.   

Ce au primit fermierii din partea Ministrului Agriculturii?

Liderul fermierilor, Dănuț Andruș a spus după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor.

Totodată, au căzut de comun acord și în privința echivalării categoriei permis B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi asupra înmatriculării utilajelor, care se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului. Acum Ordonanța de Urgență urmează să fie adoptată în şedinţa de Guvern. Acum că doleanțele lor au fost ascultate, Florin Barbu a declarat închis acest protest.

„A durat ceva acest dialog. S-a încheiat un proces verbal între Ministerul Agriculturii şi fermieri, iar cele puse în procesul verbal Ministerul Agriculturii şi le-a asumat”, a spus Ministrul Agriculturii, la finalul întâlnirii.

Beneficii primite femieri

Fermierii au primit o serie de beneficii din partea ministrului agriculturii.

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Procesul verbal mai cuprinde măsura compensării în cuantum de 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022, însă termenul în acest caz a fost convenit pentru data de 15 februarie 2024, iar plata pentru 31 mai 2024. Totodată, până la data de 31 ianuarie 2024 se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de secetă. 

Transportatorii amenință în continuare cu proteste de amploare

În privința sectorului zootehnic discuțiile vor urma să aibă loc pe data de 15 ianuarie 2024.

”Sunt foarte multe măsuri care necesită avizare de la Comisia Europeană. Am primit asigurare de la domnul ministru că vom fi primiţi ori de câte ori va fi nevoie pentru aceste probleme, pentru a fi remediate imediat. Mulţumim pentru colaborarea fructuoasă de astăzi. Sperăm ca miercuri, joi, când se va întâlni Guvernul, să primim şi acele ordonanţe fără de care nu putem să renunţăm la aceste chestiuni. Noi, ca fermieri, ca protestatari, sperăm ca şi celelalte instituţii şi ministere pe masa cărora avem puse măsuri să şi le asume, ca şi domnul ministru, printr-o semnătură. Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii, pe moment, sunt discutate. Aşteptăm răspunsurile urgente şi dacă ele vor fi, s-a încheiat. Aşteptăm aceste măsuri urgente, dar acordăm suportul celor de la transportori în toate problemele”, a declarat fermierul Andruș.

Protest transportatori

Transportatorii în continuare anunță proteste în toată țara.

[Sursa foto: DW]

Citește și: Bărbat din Suceava, reținut de polițiști după ce aproape a omorât în bătaie câinele vecinului său cu o bâtă

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În cazul transportatorilor protestul nu s-a terminat, deoarece ei încă nu au primit nici măcar niște promisiuni. Ei amenință luni cu blocarea șoselei de centură. Aceștia își doresc mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern, acciză pe motorină, și ⁠concurența neloială cu companiile care nu dețin RCS și licențe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si