Cu părul albit de griji și cu o mare mâhnire în suflet. Așa am găsit o femeie din Dolj, care și-a dat ultimele pogoane de pământ în arendă.

Pământurile fermierilor- date în arendă

Teo Argint, corespondent Kanal D ne prezintă situația.

„Cu ce ne-am ales? Cu ce m-am ales, maică, eu după toată munca mea de-o viață? Cu un foc aici, cu foc aici, da”,

spune o bătrână.

Citește și: Petre Daea a deschis Târgul de Primăvară. Ce declarații a făcut ministrul Agriculturii

„Ne duceam pe timpul Colectivului, mă duceam cu două ouă, și ne întorceam cu unul îndărăt, că nu puteai să stai să-l mănânci, că trebuia să muncești, să faci norma. Ce-a mai rămas? Eu, fără ochi, fără putere, fără... nimic! Mă doare sufletul și de pământul ăla, și de ce-am băgat în cimitir!”, mărturisește o localnică.

Tineri care să muncească pământul sunt tot mai puțini.

Citește și: EXCLUSIV: Legumele și fructele din piețe, tot mai scumpe./ Producător: ”Prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

„- Cum arată mâinile dumneavoastră după atâția ani de muncă?

- Eee... uite-le! Ia, uite, mai mult de atât nu... anchilozate!”

La cei 78 de ani, tanti Gheorghița s-a consolat cu ideea că pământurile sale sunt acum îngrijite mai bine de arendași.

Citește și: VIDEO- Fermierii români spun că sunt nevoiți să exporte animale vii, din cauza lipsei de abatoare

„Am avut vreo 3-4 pogoane de pământ, l-am muncit cât am putut, omul mi-a murit și n-am putut să mai muncim. Și l-am înscris la asociație. Luăm grâul toamna, când se treieră vara, sau dacă nu, luăm bani. Ne-au dat 500 de kilograme la pogon. Pogonul are 5.000 de metri pătrați ”, explică tanti Gheorghița.

Fermierii români se mulțumesc cu arendă mică

Datele Eurostat arată că, în 2020, circa 4,4 milioane de hectare de teren erau date în arendă. Adică jumătate din suprafața agricolă a țării. 100 de euro, în medie, pe hectar au încasat proprietarii. Asta în timp ce în Italia sau Olanda, arenda este de 7-8 ori mai mare. La noi, oamenii se mulțumesc însă cu puțin.

Și utilajele au cam dispărut.

Citește și: VIDEO- Gripa aviară scumpește ouăle. Ce spun fermierii

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului: "Pentru îndepărtarea tumorii mi-au cusut organele"- radioimpuls.ro

„Nici tractor n-avem în sat. Nici căruță nu mai avem”, spune un localnic.

„Potrivit ministrului Agriculturii, în acest moment sunt peste 293 de mii de tractoare în România. Dacă unele sunt moderne și cumpărate din fonduri europene, altele, ca acesta, de pildă, au rămas moștenire de la bunici, iar fermierii le folosesc pentru că nu au altă variantă”,

transmite Teo Argint, corespondent Kanal D.

Citește și: EXCLUSIV: Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane/ ”Nimeni nu vrea să interzică creșterea porcilor! Se dorește doar respectarea unor reguli simple”

Nici cei care și-au păstrat pământul nu o duc mai bine. În satul Preajba, fărâmițarea se vede cel mai bine din dronă. În aceste imagini, surprinse la final de primăvară, când culturile prind culoare, se vede cum terenurile sunt împărțite în zeci de parcele, lucrate de fiecare după propriile puteri și cu profit inexistent.

Citește și: Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi români. Compania era pe cale să se închidă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si