Fermierii se plâng că au ajuns în pragul falimentului din cauza prețului laptelui. Acesta se vinde la poarta fermei cu un preț derizoriu, iar in magazine ajunge și de 3 ori mai scump. Cu toate că laptele se află pe lista alimentelor de bază cu adaos comerial  plafonat, a transmis Simona Pătruleasa.

Fermierii, falimentați de prețul mic al laptelui

Cătălin este unul dintre fermierii tineri care se zbate să mențină produsele românești în magazine. Are în total 95 de vaci, care produc în medie peste două tone de lapte pe zi. Nemulțumirea fermierului vine însă din cauza prețului de la raft.

Citește și: VIDEO- Va fi prețul mielului plafonat de Paște? Ministrul Agriculturii a declarat că ia în calcul prelungirea plafonării și extinderea listei cu alimente

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cătălin Huț, fermier- ,,Noi dăm, prețul la lapte e 2,50 și în magazin îl iei cu 8 lei și până ajunge laptele pe raft la noi este de muncă. Dimineață de la ora 5 până la ora 8 seară noi suntem și lângă animale și în teren, e o muncă foarte costisitoare și muncă țăranului nu e apreciată''.

Fermierii se plâng nu doar din cauza prețului mic pe care îl primesc pentru laptele românesc, dar și pentru concurență neloială care vine din afară țării.

Magazinele sunt pline cu produse de import, iar produsele autohtone nu au intrare în marile magazine.

Dorel Secară, fermier- ,,Deci eu vând la poartă fermei laptele cu 2 lei și se aduce lapte din Uniunea Europeană la același preț. De ce? Acolo există diferite forme mascate de sprijinire a fermierilor.

Vin aici în România ca pe tărâmul nimănui, nici nu se controlează calitatea.
Cum vă imaginați că o cisternă de lapte care umblă printr-un sfert de Europa poate poate ajunge în parametri de calitate care se cer în UE?''


Daniel Buda, eurodeputat și fermier- ,,Peste 30% din cantitatea de lapte o importăm din afara României ceea ce mi se pare absolut inadmisibil''.

Și crescătorii de bivoli se plâng de aceeași problemă. Domnul Valer are în fermă 24 de bivolițe, dar spune că afacerea este mai mult în pierdere.

Valer Porumb, fermier- ,,O ducem foarte rău pentru că muncim și nu avem unde să ne dăm marfa. 

Laptele nu avem unde să îl dăm și îl dăm cu 4 lei un kil de lapte de bivoliță e foarte puțîn și noi suntem în faliment total. Le ținem că ni-s dragi''.

Cu toate că laptele se află pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat stabilită de Guvern, în continuare un litru se vinde în magazine și cu 7-8 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si