Mădălina și Ionuț Giurescu- doi frați din București- au transformat ogorul părinților din Dâmbovița într-o plantație uriașă de cătină certificată ecologic.
„Adică, noi vindem cu tirul cătină!”, spune Mădălina Giurescu, președintele cooperativei.
De la nemți au învățat că singuri nu aveau s ă ajungă aici niciodată. Astfel că și-au căutat aliați alți fermieri care să se asocieze cu ei într-o cooperativă.

Acum sunt 15 în total- mulți fiind tineri- și produc destulă cătină încât să alimenteze constant piața.

Fermierii se asociază în cooperative, ca să-și poată vinde legumele și fructele

„Niciun fermier nu se duce singur, în mai mulți ai o forță, ai o putere!”, spune Mădălina.

Citeste si: VIDEO- Cultură de goji în loc de carfofi. Fructele exotice, la Brașov

A înțeles asta încă din prima clipă și Răzvan- un fost corporatist intrat recent în asociație. A cumpărat un teren de 15 hectare pe care în urmă cu câteva luni a plantat cătină.
Fiecare agricultor care intră în joc e obligat să vândă cel puțin jumătate din producție prin cooperativă. Cătina strânsă se duce acum mai mult la export. La fel și sucurile, dulcețurile sau uleiurile pe care tot ei le produc.


"Din soiul Mara, bogat în vitamina C, obținut anul trecut s-au produs aproximativ 7 tone de suc de cătină. Iar din soiul Clara s-a obținut o jumătate de tonă de ulei", relatează Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Ca să nu se mai plângă că nu-și vând marfa, fermierii se asociază în cooperative

„Uleiul este foarte bun pentru arsuri, atunci când se fac tratamente cu citostatice.

Cătina românească noi îi spunem darul lui Dumnezeu!”, spun producătorii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Roșiile românești, în pericol din cauza unei insecte

Exact așa au promovat- cu ajutorul fondurilor europene- cătina și produsele obține din acest fruct divin la târgurile din Europa sau chiar Asia- iar asta ar putea să ajute și alte asociații.
Împreună au reușit să atragă bani frumoși de la Bruxelles- iar proiectele depuse acum sunt de peste 1 milion de euro. Oamenii urmăresc să vândă mai mult și pe piața din România. Și ar fi bine ca toți fermierii să se asocieze, spun reprezentanții marilor magazine.

Cooperativele fermierilor, capacitate mai mare de livrare a mărfii

„Va contribui la sporirea sau la consolidarea capacității lor de a livra produse intr-o cantitate insemnata si pe parcursul intregului an!”, spune George Bădescu, directorul Asociației Marilor Rețele Comerciale.

Citeste si: VIDEO- Detalii uluitoare după moartea criminalului de la Bragadiru

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO- Detalii uluitoare după moartea criminalului de la Bragadiru

Semnalul din piață e unul bun. În România sunt deja peste 1500 de cooperative agricole- care au atras fonduri europene de 40 de milioane de lei anul acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si