VIDEO - Fermierii nu se mai plâng. Formează cooperative
Fermierii își dau seama că degeaba se plâng că n-au unde să-și vândă marfa dacă nu pot furniza legume sau fructe constant. Astfel că se asociază în cooperative.
Mădălina și Ionuț Giurescu- doi frați din București- au transformat ogorul părinților din Dâmbovița într-o plantație uriașă de cătină certificată ecologic.
„Adică, noi vindem cu tirul cătină!”, spune Mădălina Giurescu, președintele cooperativei.
De la nemți au învățat că singuri nu aveau s ă ajungă aici niciodată. Astfel că și-au căutat aliați alți fermieri care să se asocieze cu ei într-o cooperativă.
„Niciun fermier nu se duce singur, în mai mulți ai o forță, ai o putere!”, spune Mădălina.
Citeste si: VIDEO- Cultură de goji în loc de carfofi. Fructele exotice, la Brașov
A înțeles asta încă din prima clipă și Răzvan- un fost corporatist intrat recent în asociație. A cumpărat un teren de 15 hectare pe care în urmă cu câteva luni a plantat cătină.
Fiecare agricultor care intră în joc e obligat să vândă cel puțin jumătate din producție prin cooperativă. Cătina strânsă se duce acum mai mult la export. La fel și sucurile, dulcețurile sau uleiurile pe care tot ei le produc.
„Uleiul este foarte bun pentru arsuri, atunci când se fac tratamente cu citostatice.
Cătina românească noi îi spunem darul lui Dumnezeu!”, spun producătorii.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: VIDEO- Roșiile românești, în pericol din cauza unei insecte
Exact așa au promovat- cu ajutorul fondurilor europene- cătina și produsele obține din acest fruct divin la târgurile din Europa sau chiar Asia- iar asta ar putea să ajute și alte asociații.
Împreună au reușit să atragă bani frumoși de la Bruxelles- iar proiectele depuse acum sunt de peste 1 milion de euro.
Oamenii urmăresc să vândă mai mult și pe piața din România. Și ar fi bine ca toți fermierii să se asocieze, spun reprezentanții marilor magazine.
„Va contribui la sporirea sau la consolidarea capacității lor de a livra produse intr-o cantitate insemnata si pe parcursul intregului an!”, spune George Bădescu, directorul Asociației Marilor Rețele Comerciale.
Citeste si: VIDEO- Detalii uluitoare după moartea criminalului de la Bragadiru
Citeste si: VIDEO- Detalii uluitoare după moartea criminalului de la Bragadiru
Semnalul din piață e unul bun. În România sunt deja peste 1500 de cooperative agricole- care au atras fonduri europene de 40 de milioane de lei anul acesta.