VIDEO - Fermierii români, fără muncitori, în ciuda numărului de șomeri
Deși mulți au rămas fără loc de muncă, din cauza pandemiei, fermierii tot nu găsesc muncitori dispuși să lucreze în ferme.
Acest fermier din judeţul Vrancea are 80 de vaci din rasa bălțata românească şi doar trei angajaţi. Muncitorii au plecat rând pe rând, iar bărbatul nu a mai găsit forță de muncă cu care să-i înlocuiască, așa că singura soluție a fost să reducă din efectivul de animale.
„La început creșteam și tăurași pe care îi duceam la abator. era nevoie de mai multă forță de muncă.
Fermierul spune că, deşi oferă toate condiţiile, de la un salariu bun, până la cazare, cei mai mulţi sunt tentaţi de ofertele de peste hotare şi preferă să ia calea străinătăţii.
„Pleacă în Anglia. Ultimul acum a plecat în Germania.
A stat o lună. Mai fusese și în vară. Acum a zis că stă permanent. I-am aranjat două camere, i-am pus mobilă nouă acolo”, spune fermierul.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
A împlinit luna, a luat ce bani mai avea şi noaptea a plecat fără să spună.
Cum migrarea în masă a muncitorilor a lăsat aproape goale fermele, nu de puţine ori agricultorii s-au văzut nevoiți să îşi îngrijească animalele singuri sau cu ajutorul familiei.
„Dimineața, la 5 ne trezim, le dăm tainul, la o oră vine mulsul.
Punem furajele, lucerna, baloții. Vine 12, iar le mulgem.
Cu aceeaşi problemă se confruntă toţi fermierii din zonă. Agricultorii spun că oamenii caută acum slujbe care să nu le ocupe mult timp.
Proprietarii de ferme spun că mecanizarea ar mai putea salva situația pentru că utilajele ar suplini forța de muncă atât de greu de găsit. Numai că asta presupune investiții majore, de cel puțin 50 de mii de euro.