Într-un decor de poveste, pe malul celui mai cunoscut lac de lângă Oradea, circa 20 de bucătari și-au demonstrat măiestria la Festivalul Ceaunelor, organizat în premieră, în comuna Paleu. Vedetă a fost celebrul bogracs din carne de porc (bograci) specific gastronomiei maghiare dar adoptat în ultimele decenii și de către bucătarii din nord-vestul țării.

Preparate senzaționale la Festivalul Ceaunelor

"- Ce puneți?

- În primul rând suflet, altfel nu are cum să iasă bună. Începând de la carne, cârnați, ardei, ceapă, praz, acesta îi dă un gust mai dulceag, caramelizez carnea cu un pic de zahăr brun ca să fie mai gustoasă, la sfârșit facem niște găluște cu pătrunjel", a declarat Alexandru Hora, bucătar.

Tot conținutul se lasă la fiert între patru și cinci ore, timp în care trebuie învârtit cu o lingură de lemn. La câțiva metri distanță, un alt bucătar a gătit bograciul folosind o altă rețetă dar și o carne specială care spune el, dă mâncării o savoare aparte.

Citește și: Delicii Mediteraneene: Uleiul de Măsline, Roșii și Vinete în Bucătăria Ta

"Un bograci din carne de vițel Angus, o rasă care din păcate nu e foarte cunoscută la noi în România", a menționat Sebastian Papai, bucătar.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Și cum cei care s-au plimbat printre ceaunele încinse aveau gusturi total diferite, unii bucătari au decis să pregătească și o mâncare mai puțin bogată în calorii dar care îți lasă gura apă.

"Un ghiveci de legume, cu un pic de kaiser, ceapă multă, ardei alb, gogoșari, roșii", a spsu Dobrai Zsigmond, bucătar.

Alții s-au întrecut pe sine și au venit cu o rețetă rar întâlnită în țara noastră. Un preparat care poate fi ideal pentru felul doi.

"Ceaun cu unghii de porc și coadă de vită așa cum se vede aici. Legumele sigur, baza e ceapa, morcovii, guliile, țelina, o pastă secretă care face parte din tradiția familiei. E un fel de tocăniță, a declarat Cristian Merțe", bucătar.

"Scopul este de socializare, de promovare a localității Paleu, pentru că noi suntem paleuani organizatorii. Avem și sarmale, avem și tocăniță de unghii și mămăliguță, și ciorbă de burtă, o grămadă de bunătăți", a menționat Mihaela Erbașu, organizator.

Nimeni nu a plecat acasă flămând. Cele aproximativ 1.500 de porții, au fost oferite gratuit celor care au trecut pragul festivalului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si