In articol:
- Explozia i-a îngrozit pe localnici
- Reacția prefectului județului Tulcea, după explozia de la Călimănești
La ora 1 și 30 de minute, un șofer aflat pe drumul european E85 a văzut explozia urmată de incendiu și a sunat la 112. La 1 și 40 de minute autoritățile activau deja planul roșu de intervenție iar oamenii care locuiesc în apropiere au primit mesaje Ro-Alert.
Explozia i-a îngrozit pe localnici
„Era flacăra de 30 de metri, bătea căldura, toți vecinii am ieșit.
„Era vreo 1, cred că, dormeam și odată am auzit bum, duduia și zic ce e. A ieșit și băiatul după noi afară. În rest, se vedea foc mare, au venit pompierii, a venit poliția”, a spus o altă persoană.
„Era cerul alb, ziceai că arde ceva, pe sus. M-am sculat de frica aia, i-am zis soțului scoală, uite, pe cer e lumină mare. Și pe malul poienii era alb, era lumină mare”.
La fața locului au ajuns imediat șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, mai multe ambulanțe și o autospecială de transport victime multiple. Echipele de intervenție au reușit să închidă complet vanele conductei cu gaz și să lichideze incendiul după trei ore.
„Sunt 4 victime, 4 persoane decedate și alte 5 persoane rănite. Urmează să finalizăm cercetarea la fața locului, apoi audierile, și să stabilim toate datele tehnice în care se efectuau lucrările”,
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Victimele sunt drumari care făceau lucrări pe Autostrada A7. Imaginile filmate pe zi, după tragedie, arătă proporțiile dezastrului. De sus, se văd mai multe camioane și utilaje distruse de foc, pe un terasament al autostrăzii la care se lucra.
Reacția prefectului județului Tulcea, după explozia de la Călimănești
Magistrala de gaz care leagă Onești de Sendreni se intersecta într-un singur loc cu șantierul autostrăzii. Acolo a avut loc explozia. După o primă evaluare, pompierii au descoperit că un utilaj care amesteca straturile pentru stabilizarea terasamentului a atins țeava de gaz care era foarte aproape de suprafață pământului.
„Clar este o eroare umană. Vedem acum de unde vine eroarea, din cea constructivă, că nu ar fi la adâncimea corectă. Ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. Dintr-o estimare, până la un metru are adâncime. Toate stasurile spun că trebuia să fie la 1.80”, a spus Nicușor Halici, prefectul județului Tulcea.
Societatea Națională Transgaz a transmis, printr-un comunicat, că firma care execută lucrările la autostrada A7 nu avea voie sa excaveze pe tronsonul suprapus cu conducta, pana cand nu se realiza relocarea magistralei. Constructorul susține insă că a fost vorba doar de o lucrare de suprafață și nu s-au facut excavări.