Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Pentru locuitorii din oraşul Voluntari, vizita la moaştele sfintei Parascheva pe data de 10 octombrie era deja o tradiţie.

Încă din 2005, autocare ticsite de credincioşi, puse la dispoziţie de primărie, luau drumul Iaşiului, întrucât Sfânta Parascheva este ocrotitoarea oraşului Voluntari.
"E greu pentru noi, că ne-am obişnuit an de an să plecăm. Vecinele mele, toate de pe stradă, toate mergeam, eram în grup", spune o femeie.

Florentin Pandele o vrea pe Sf Parascheva la Voluntari

Ca să mai aline indignarea locuitorilor din Voluntari, primarul reales al oraşului, Florentin Pandele, a promis că va încerca să aducă moaştele în oraş.
"Nu mi se pare nici loial, nici corect faţă de credincioşi. Deci se poate la alegeri, în schimb, cei care vor să meargă să se încarce spiritual nu au acest drept", susține primarul căruia nu pare să-i pese prea mult de pandemie.
Pandele dusţine că a depus o cerere la Patriarhie prin care solicită acest lucru.
"Sigur că sunt multe dorințe de genul acesta, nu am luat în calcul o astfel de variantă pentru că, deocamdată, ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă aici, la Iași, să vedem ce putem face aici, local.

Avem, așa cum am anunțat, în plan, să ieșim cu racla cu Sfintele Moaște în procesiune, dar numai ea pe o platformă a unei mașini pe străzile principale din Iași, duminică, deocamdată altă ieșire nu este luată în calcul", spune biserica.

Moaștele Sf Parascheva, la Voluntari. Ideea este a lui Florentin Pandele

Nici primarul Iaşiului nu e de acord cu mutarea moaştelor în Voluntari.


"Acolo nu a fost dată așa, ca o necesitate sufletească, ci a fost aruncată ca o bombă de imagine care nu are decât imaginea unui om politic, mai bine spus politicianist și nu a unui om care chiar crede ceea ce spune. Pentru că cine crede în Sf. Parascheva, că o fi el din Voluntari, din Călărași, din Cluj sau din altă parte a acestui pământ știe că prin rugăciune lucrurile se rezolvă", consideră primarul Iașiului.
"Era o tradiţie şi avem nevoie de rugăciune, mai ales în perioada asta", spun oamenii.
Astăzi a fost ultima zi în care pelerinii din țară au putut să se închine la sfintele moaște. Doamna nu concepe să lipsească de la sărbătoarea dedicată Sfintei Parascheva. A venit mai devreme în acest an, de la Vatra Dornei, pentru a se închina.

Sf Parascheva- Florentin Pandele aduce moaștele în Voluntari

"Cred că este... că am ajuns la Sfântă să mă rog că am înțeles că de mâine nu mai avem voie, și mă rog pentru copii, pentru toată lumea, să ne apere de coronavirus și bolile necruțătoare pentru că atât ne-a mai rămas, credința" ,spun oamenii.
"Am venit mai devreme pentru că la televizor s-a auzit că de mâine nu ne mai dă voie și am pus gând că vreau să ajung la Preasfânta Cuvioasă Parascheva și am venit dimineață", spun credincioșii.


Reguli stricte sunt impuse şi ieşenilor. Ei nu vor putea veni în grupuri mai mari de 6 persoane, trebuie să respecte distanţarea fizică, iar niciun pelerin nu are voie să atingă racla.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si