Cea mai frumoasă sărbătoare din an le-a adus și cea mai mare nenorocire. E tragedia familiei Proșa, care și-a pierdut tot ce avea mai de preț într-un incendiu care le-a cuprins locuința chiar în noaptea de Înviere. Doi copii au rămas fără tată și dorm acum sub cerul liber. Tot ce mai au sunt amintirile cu părintele lor și un munte de cenușă în care încă își mai caută jucăriile.

Drama lor e și drama satului, care s-a mobilizat acum, să îi ajute cum poate.

„Eu sunt Mihaela și am 9 ani! Tati a luat foc și a murit. E un coșmar (n.r. de când tatăl său a murit)”, a spus fetița.

Un coșmar din care nu vor putea ieși prea curând și gândul că tata nu îi va mai îmbrățișa vreodată, cu asta au rămas acești copii, pe care azi îi găsim răscolind în mormanul de lemne arse. Focul le-a luat casa în care locuiau și i-a transformat în orfani de tată atunci când aveau cea mai mare nevoie de el.

Citește și: Incendiu de proporții în Vaslui! Au ars 1600 de tone de cereale pentru furaje

Ce spune familia decedatului

Ionuț are 7 ani și Mihaela 9 ani. Sunt încă prea mici să înțeleagă ce s-a întâmplat, dar simt că nu vor mai fi ca înainte.

Reporter: Tu aveai planuri cu tati?

„Da! Să ne ducem la pește și să ne plimbăm cu bicicletele. S-au dus, nu mai (n.r. planurile cu tatăl său)...”, a spus Ionuț.

Reporter: Ce e în sufletul dumneavoastră că v-ați îngropat copilul?

„Mamă, nu mai pot! Nu mai pot, doamnă, nu mai pot”.

„În noaptea de Înviere, pe la 1:30, cam așa, 02:00, am auzit ca niște petarde pe țigla de pe casă și m-am trezit repede, că nu știam ce se întâmplă.

M-am dus direct în bucătărie, deja era focul...”, a spus fratele celui care a murit în incendiu.

Soarta a făcut ca restul familiei să nu fi fost acasă în acele ore, spune fratele îndoliat.

„Eu am zis că poate nu e acolo, că el, de obicei, se ducea înăuntru, la bucătărie, să încălzească mâncare și... nu știu”.

„Am văzut prima dată un fum și după a venit focul peste ușă. Am deschis ușa și nu am mai văzut nimic, nu mi-am dat seama că este acolo. După am strigat la mama mea și la sora mea să iasă din casă, că nu mai aveam ce să facem. Am strigat să iasă repede, că luau foc și ele. M-am dus la el în cameră și nu mai era acolo”.

„Mi-a luat tot! O viață întreagă a muncit... Un băiat cuminte, săritor, ajuta pe toată lumea. Nu era violent, dar necazul... nu știu ce a fost. Dimineața l-au găsit pompierii, când au stins focul”.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Fosta soție a lui Sebastian, atac subtil la adresa Robertei de la „Casa iubirii”?! „Tu nu ai niciodată cum”- wowbiz.ro

O durere în suflet (n.r.

ce a simțit ca frate după tragicul eveniment)... nici acum nu-mi revin, dar mai am copii și nepoți, trebuie să am grijă de ei, să nu mă vadă afectat. În sufletul meu nu mai pot”, a spus fratele îndoliat.

Un morman de haine arse adunate în câțiva saci, munca de o viață făcută scrum și gândul că au pierdut tot într-o clipă, asta le-a mai rămas. Nici lacrimi nu mai au și își plângă amarul după ce focul le-a luat tot.

Reporter: Cum e să muncești o viață întreagă și să-ți pierzi agoniseala de o viață într-o noapte?

„E greu, am încercat să facem pentru copii, să aibă și ei, dar nu s-a putut”.

Și durerea bărbatului e și mai mare când își vede nepoții rămași fără tată, căutându-și jucăriile prin resturile mistuite de foc.

Reporter: Ce ai vrea să-i spui lui tati dacă te-ar auzi?

„Aș vrea să-i spun să vină înapoi, să meargă cu mine la pește”, a spus Ionuț

„Acum e urât, dar când era tati era frumos”.

Reporter: De haine mai ai nevoie?

„Nu, dar de haine și papuci, da”, a răspuns băiatul de șapte ani.

Reporter: Ce ai aici?

„Caietul și cariocile mele! Astea sunt singurele care nu au ars. Au venit repede pompierii și nu au ars”, a spus Mihaela.

Reporter: Ce ai scris aici în caiet?

„Nu am scris nimic, voiam să îmi scriu dorințele mele, dar... Nu am mai putut să le scriu”.

Reporter: Păi de ce? Nu mai ai dorințe acum?

Citeste si: Sebastian din „Casa Iubirii” a invitat-o pe Julia la biliard. Care a fost reacția tinerei. „Mă gândeam că Patrick ieri ne-a combinat.”- kfetele.ro

Citeste si: Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să se transforme în altceva". Ies la iveală noi detalii din relaţia pe care au avut-o cei doi- radioimpuls.ro

„Ba da, dar dacă tati a murit... El îmi făcea dorințele”.

Reporter: Ce dorințe ai fi scris dacă tati era lângă tine?

„Să trăiască și să nu mai fumeze”.

Reporter: Ce a lăsat tati în sufletul tău?

„Un coșmar”, a spus Mihaela.

Familia are o situație financiară foarte dificilă

Familia a dus-o mereu greu și necazul acesta îi sufocă și mai tare. Abia le ajung banii de la o zi la alta, se plânge bunica. Femeia spune că până și parastasul o să-l facă pe datorie.

Citește și: VIDEO: Capcana veniturilor încasate mai repede: ”Sper să ne descurcăm”

Reporter: Aveți bani să faceți colacii?

„Îi fac pe caiet. S-au scumpit toate alea, doamnă, nu se mai poate”.

„Greu, copiii ăștia au rămas pe drumuri. Greu de tot”, a spus soția celui decedat

Reporter: Din ce veți trăi?

„Din alocația copiilor, 5 milioane”, a răspuns femeia.

Amarul familiei rămase sub cerul liber n-a lăsat satul nepăsător. Primăria și oamenii din jur s-au mobilizat și i-au ajutat cum și cu ce au putut.

Comunitatea speră ca până în iarnă să le ridice o casă, de dragul copiilor care nu au nicio vină că s-au născut într-o familie atât de greu încercată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si