Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Fondul de rezervă al Guvernului a devenit, de nevoie, pușculiță

Fondul de rezervă al Guvernului este din ce în ce mai folosit. Ministerul Muncii a primit bani pentru a putea acoperi plățile până la finalul anului. Odată cu creșterea costurilor cu pensiile, guvernanții speră să colecteze mai mult, însă analiștii trag un semnal de alarmă.

Maria Stiuca,

Foame de bani la Guvern [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Guvernul scoate tot mai mulți bani din fondul de rezervă, devenit, de nevoie, pușculiță. Ministerul Muncii a primit bani care să acopere plățile până la finalul anului. Pentru anul viitor, când costurile cu pensiile vor crește, guvernanții speră să colecteze mai mult. Analiștii avertizează că ne-am putea trezi cu taxe noi”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Fondul de urgență al Guvernului, pușculiță la nevoie

Guvernul a impus limite drastice de cheltuieli, a cerut prudență și economie, dar tot nu se ajunge cu banii. Ministerele nu mai au fonduri suficiente încă de pe acum, așa că au apelat la singura variantă la îndemână: fondul de rezervă al satului, devenit pușculița oricui are nevoie de bani. Premierul a anunțat că lipsa acestor resurse financiare ar duce la un blocaj în întreaga societate.

„În ciuda tuturor greutăților și apocalipsei, domnul ministru Boloș a asigurat astăzi resurse financiare de 13.7 miliarde de lei cu care acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșit de an. Vorbim despre pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate”, a declarat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.
Pe lista celor care apelează la pușculița statului se află și ministerul Muncii. Pentru ca toate plățile să fie făcute luna viitoare, inclusiv milioanele de pensii, bugetul a fost suplimentat cu două miliarde de lei.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Angajații de la CFR, hotărâți să înceapă greva! Doar o treime din trenuri vor mai circula, de luni

„Sistemul public de pensii este nesustenabil din punct de vedere economic, atât pentru Guvern și vedem că este în continuare în deficit și deficitul tot crește, cât și pentru contributor”, a explicat Adrian Codirlașu, analist și vicepreședinte CFA România.
Nevoia de bani se va resimți cel mai puternic de la anul, atunci când vor intra în vigoare prevederile noii legi a pensiilor.

Impactul e uriaș: doar pentru ultimele 4 luni din 2024 Guvernul ar mai trebui să facă rost de 10 miliarde de lei. Pentru 2025, statul va avea nevoie de 33 de miliarde de lei, suplimentar față de cheltuielile preconizate.
Datele arată că situația nu e deloc roz în economie, dar guvernanții speră că au descoperit secretul pentru a face rost de bani.
„Este foarte important să acționăm astfel încât pe de o parte să reușim să colectăm mai bine, pe de altă parte să avem o evaziune fiscală mai scăzută”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Dar.. de la anul, căci pentru finalul acestui an, ministrul Finanțelor nu are nicio speranță.
„Știm cu toții că luna noiembrie nu este una foarte bogată în încasări de impozite și taxe, de asemenea, știm cu toții că sfârșitul de an este unul când cheltuielile escaladează”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Specialiștii în economie spun că anul viitor va fi si mai împovărător pentru populație.
„Cu siguranță vor mai fi majorări de taxe și mult mai puternice decât seria de majorări pe care am avut-o în acest an. Probabil, anul viitor se va merge din nou cu taxe pentru companii, dar aceste taxe se vor duce tot în prețul final”, a adăugat Adrian Codirlașu, analist și vicepreședinte CFA România.
În luna august, România ajunsese la o datorie guvernamentală totală de aproape 736 de miliarde de lei. Ceea ce înseamnă ca fiecare român e dator cu aproape 40 de mii de lei.
Doar Casa Națională de Asigurări de Sănătate și ministerul Educației au primit mai mulți bani decât cel al Muncii la această pseudorectificare: 3.5, respectiv 3 miliarde de lei.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI