"Tuse, nas înfundat sau dureri în gât! Vă sunt cunoscute? Este sezonul lor, al simptomelor infecțiilor respiratorii, care au manifestări din cele mai diverse. În majoritatea cazurilor, acestea sunt destul de slabe și cedează la tratamentul potrivit. Însă există și situații când ele evoluează și dau complicații serioase. Cum sa evităm virozele și când apar motive de îngrijorare, aflăm din materialul următor", a transmis Cristina Dorobanțu.

Frigul, cauza virozelor respiratorii

Anotimpul rece este sezonul care vine la pachet cu simptome adeseori înțelese și interpretate greșit. Toate sunt, însă, din sfera infecțiilor respiratorii, care apar cel mai frecvent atunci când temperaturile sunt scăzute. Iar asta, pentru că la valori termice mici, virusurile reușesc să supraviețuiască mai mult.

"Când stăm puțin mai mult afară și este frig, în momentul acela, imunitatea mucoasei respiratorii scade și atunci bacteriile și virusurile care sunt în jurul nostru se atașează pe mucoasa respiratorie, cel mai mult pe sfera orl nas și gât, se infectează mucoasa. De la nas pornesc toate problemele, dacă nasul este înfundat și congestionat și cu secreții, totul se repercutează spre interior, spre gât spre urechi spre sinusuri, apar dureri de cap", a declarat dr. Ana Maria Apostol.

Organismul nostru are mijloace proprii prin care reușește să se adapteze oricăror condiții, implicit să țină la distanță infecțiile respiratorii sezoniere. Însă atunci când este suprasolicitat, într-o perioadă relativ scurtă de timp, există posibilitatea ca rezultatele să nu fie cele dorite.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În astfel de situații, se poate trece foarte ușor de la viroza clasică, care este de natura infecțioasă, la o alta de tip bacterian, ce necesită nu doar o supraveghere atentă, ci și un tratament diferit.

Odată diagnosticată, recomandarea medicului implică antibioticele, căci sunt singurele care pot trata o afecțiune deja evoluată. De cele mai multe ori, viroza de tip bacterian ajunge să dea complicații neașteptate, care induc pacientul în eroare.

"Sinuzita este o complicație a virozei. Este o infecție, o inflamație a mucoasei cavităților osoase care sunt pe lângă nas și mucoasa este aceeași ca cea din nas. Vin foarte mulți oameni la mine care îmi spun că lor nu le curge nasul. Ba da. Ne curge nasul, dar ne curge în spate, pe gât și atunci ce simți, o tușe, o râcâială, un hemaj, o durere ușoară în gât. Iar când înghițim se duc prin trompa lui Eustachio spre urechea medie și facem o otită medie", a declarat dr. Ana Maria Apostol.

Pentru a limita răspândirea virusului în cazul unei viroze clasice, medicii recomandă izolarea încă de la primele simptome, când boala este foarte contagioasă. De asemenea, o măsură de prevenție aparent banală, dar foarte eficientă, este purtarea măștii de protecție în spațiile care reunesc un număr mai mare de persoane. Virozele simple se tratează în 4-5 zile în timp ce afecțiunile de tip bacterian necesită o perioadă mai lungă de tratament.

Citește și: VIDEO- Varianta rapidă pentru cei care se simt rău. Centrele de permanență, la dispoziția pacienților

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si