Alerta pentru aceste fructe a fost data de mai multi oameni de stiinta. Ei cred ca exista o legatura stransa intre consumul de litchi si enecefalita care a ucis zecile de copii din India.
Adrian Marinescu, medic: Encefalita, in general, are aceleasi simptome, indiferent ca e de o cauza infectioasa sau toxica. Inseamna o stare generala proasta, inseamna febra, inseamna dureri de cap, pierderea starii de constienta care se intampla destul de repede si de aici lucrurile pot sa evolueze catre coma si deces.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Fructul devine toxic si daca nu este suficient de copt sau daca este consumat in exces, pe stomacul gol sau de persoane subnutrite, mai spun specialistii.
Lygia Alexandrescu, medic nutritionisti: El trebuie sa fie foarte copt si il recunoastem usor ca acea culoare a lui, acea coaja foarte tare a lui, aceas scoarta nu trebuie sa fie deschisa la culoare ci foarte inchisa. Rosu spre maro atunci este fructul foarte copt si are proprietati benefice, altfel daca este roz deschis semintele din interior practice sunt otravitoare.
Venit de la mii de kilometri departare, fructul litchi si-a facut loc pe piata romaneasca. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca samburele de litchi este otravitor.
In ultimele 10 zile, 53 de copii din India au murit. Cei mici au ajuns la spital cu convulsii si febra de peste 40 de grade, fiind diagnosticati cu encefalita acuta, boala ce poate deveni fatala.
Totusi, consumat asa cum trebuie, fructul de litchi poate avea si beneficii.
Litchi este utilizat si ca supliment nutritiv in tratarea diabetului, tusei, herniei sau obezitatii.