In articol:
UPDATE: Intervenție viitură pe DN22D Horia
În jurul orei 11:30 de minute prin apel la numărul unic de urgență 112 Dispeceratul integrat ISU- SAJ- SMURD, a fost anunțat despre o viitură pe drumul național 22 D pe raza localității Horia care a surprins mai multe autoturisme.
La fața locului au fost direcționate trei autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea o autospecială de transport victime multiple și o autospecială pentru descarcerare iar din cadrul Secției de Pompieri Măcin două autospeciale cu un total de 29 de subofițeri și 3 ofițeri.
UPDATE: Meteorologii au emis un nou cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină.
Meteorologii au emis în urmă cu scurt timp un nou cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Acesta va fi valabil în intervalul 27 iulie, ora 10:00- 27 iulie, 21:00.
În intervalul menționat, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h.
În Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei, se va înregistra o accentuare temporară a instabilității atmosferice, manifestată prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului (local rafale de 50...70
Pe întreg teritoriul vor exista local și temporar intensificări ale vântului, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 70...80 km/h.
UPDATE: Ploile au făcut prăpăd în România!
ISUG a transmis bilanțul tragic al fenomenelor meteo extreme care au avut loc noaptea trecută: Patru persoane s-au stins din viață.
”53 de localităţi din 22 de judeţe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CT, CV, HR, HD, MM, MS, NT, OT, SM, SB, SV şi TL) şi municipiul Bucureşti au fost afectate, în cursul zilei de ieri, de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Pompierii au depus eforturi pentru degajarea unor elemente de construcţie, 6 stâlpi şi nu mai puţin de 117 copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme şi clădiri. Intervenţii prompte au fost efectuate şi pentru evacuarea apei din 1 anexă, 7 beciuri, 2 subsoluri de bloc şi 2 străzi. Ca urmare a acestor evenimente, 9 case, 16 blocuri şi 18 autoturisme au fost avariate”, au transmis reprezentanții IGSU.
Totodată, în județul Ilfov, o persoană a ajuns de urgență la spital după ce un copac a căzut pe un autoturism aflat în mers.
”Aceste situaţii înregistrate la nivel naţional reprezintă dovada clară că fenomenele meteo periculoase nu trebuie ignorate, iar frecvenţa de manifestare a acestora s-a intensificat în ultima perioadă. Ţineţi cont de recomandările autorităţilor, respectaţi măsurile şi avertizările transmise prin sistemul RO-ALERT sau prin alte surse de informare. Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă se acţionează la timp şi se cunoaşte modul corect de reacţie. De aceea, este bine să fim informaţi dinainte asupra pericolelor cu care ne putem confrunta şi să ne însuşim măsurile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă. Consultaţi ghidurile disponibile pe platforma naţională de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro/”, a mai transmis IGSU.
Știrea inițială
Avertizarea făcut de meteorologi este valabilă până la ora 10, timp în care sunt prognozate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
Cum va fi vremea joi, 27 iulie 2023? Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Harta zonelor vizate
" 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00
Zonele afectate: conform textului și hărții
Fenomene: intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată
Mesaj: ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
COD GALBEN
Fenomene vizate: intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h.
În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp", se precizează în mesajul transmis de reprezentanții ANM.