Începând cu 30 noiembrie, pentru toate băuturile ambalate în plastic, sticlă și aluminiu, se va plăti o garanție de cincizeci de bani. Cu alte cuvinte, pentru un bax de apă, prețul va fi mai mare cu 3 lei. Banii vor fi dați înapoi celor care returnează ambalajele goale.

Pet-urile, sticlele și dozele de aluminiu pot fi aduse la automatele de colectare care vor fi amplasate în parcările marilor magazine, dar nu vor exista peste tot.

Sistem actual de reciclare, inspirat din cel din 1989

În cazul micilor magazine, colectarea se va face manual, doar dacă chioșcul este înscris în program. Cei care au prins vremurile de dinainte de 1989 spun că sistemul funcționa și se practica la orice alimentară.

Se dădea schimb pe schimb, la lapte, la iaurt, la alimentări mici. Dacă ar fi amenajate ca înainte, probabil că mi-ar conveni. Luai în coș o sticlă, două, trei, câte aveai nevoie de ulei și la casă le prezentai și pe cele goale cu care veneai și ei scădea din valoarea ambalajului

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Nu toate sticlele sau peturile vor putea fi returnate pentru cei cincizeci de bani. Ambalajele cu garanție vor avea un logo pe etichetă. Pentru cele fără marcaj nu se va plăti garanția.

Citește și: VIDEO- Prelungirea plafonării aduce noi scumpiri. Alimentele de bază au prețuri plafonate, iar celelalte sunt mai scumpe

Consumatorii vor putea găsi la raft, în prima perioadă de tranziție cum îi spunem noi, atât ambalajele vechi, actualmente în piață, dar și ambalaje nou produse.

Dacă ai adunat acum ambalajele, tu nu ai plătit garanția pe ele, drept urmare nici nu poți revendica o garanție

Sistemul de garanție returnare ar urma să colecteze aproximativ șapte miliarde de ambalaje de băuturi pe an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si