"Acoperișurile clădirilor din Brașov ar putea fi acoperite cu gazon, flori și copaci. Ideea aparține autorităților locale care vor ca orașul de sub Tâmpa să devină capitala verde a României. Pentru început, proiectul va viza instituțiile publice și firmele private", a transmis Simona Pătruleasa.

Gazon și copaci pe clădirile din Brașov

Blocuri de locuințe, școli, spitale, fabrici sau hoteluri, toate cu acoperișuri verzi. Așa arată orașul Stuttgart, una dintre cele mai mari metropole verzi din lume.

Așa ar putea arăta în viitor și Brașovul. Aici edilii au pus la punct o strategie pentru a transforma orașul în capitala verde a României, în următorii 20 de ani.

"Proiectul prevede ca 80% din suprafața acoperișurilor să aibă spațiu verde. Practic, oamenii vor putea să aplice acolo gazon, să planteze flori și arbori ornamentali, însă specialiștii recomandă ca plantele folosite să fie rezistente la secetă", a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Știrile Kanal D.

Pentru început, înverzirea acoperișurilor va fi doar o recomandare, dar în funcție de felul în care orașul se va dezvolta, autoritățile locale ar putea ajunge să oblige constructorii să realizeze clădirile cu posibilitatea creării de spații verzi pe terase. 

"Depinde foarte mult de modul în care a fost conceput acel bloc. Dacă a fost conceput cu terasă circulabilă, dacă hidroizolația este bine făcută. Dar în anumite situații cred că și pentru locatarii din acele blocuri să poată să iasă pe terasă, deasupra blocului, într-o zonă verde, ar fi un beneficiu", a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt

primăria Brșov.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Inițiatorii proiectului spun că plantele de pe acoperișuri vor absorbi poluanții și dioxidul de carbon din atmosferă, iar astfel vor contribui la o calitate mai bună a aerului.

În plus, vegetația ar aduce și mai multă răcoare în clădiri pe timpul verii. 

"- A vedea că pe acoperiș crește un copac e ceva fenomenal. Deci numai în Brașov poți vedea chestiile astea
- Va ajuta la reducerea poluării?
- Sigur, 100%. Pentru că trăim din natură și putem refolosi ceea ce este din natură", a spus un localnic.

"- E poluat, dar e bine în Brașov, față de alte orașe.
- O astfel de măsură ar ajuta mai mult?
- Ajută, sigur, sigur.
- Cum vi s-ar părea să vedeți toate acoperișurile verzi?
- E frumos pentru mine, mi se pare frumos. Pentru cine stă sus așa îi dă o stare de bine, e foarte bine, zic", a spus un localnic.

Unii dezvoltatori imobiliari au început deja să planteze arbori ornamentali pe terasele blocurilor, iar ideea ar putea fi preluată și de alți constructori din oraș.

În strategia municipalității sunt incluse și alte măsuri. Fostele zone industriale din Brașov ar urma să fie transformate în parcuri verzi, iar de-a lungul căii ferate vor fi plantați arbori. Inclusiv în parcările din oraș ar urma să apară spații verzi care să absoarbă din noxele emise de mașini. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Părinții care vor să-și trimită copiii la schi pot opta pentru o tabără privată. Pârtiile au fost la fel de pline ca în perioada sărbătorilor de iarnă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si